Vše, co potřebujete vědět o Magnesium citrát

Co je Magnesium citrát

Magnesium citrát je organickou formou hořčíku s vynikající absorpcí a vyšší biologickou dostupností v porovnání s anorganickými formami hořčíku, jako je hořčíkoxid nebo hořčíksíran. Tento minerál je velmi důležitý pro správnou funkci mnoha systémů v našem těle, včetně nervového systému, svalů a srdce. Tento minerál může být získán z potravy, jako jsou ořechy, semena, listová zelenina a celozrnné obiloviny, ale mnoho lidí nedostává dostatečné množství hořčíku ze stravy. Z tohoto důvodu může být užívání doplňků stravy, jako je magnesium citrát, užitečné. Jedním z hlavních důvodů, proč mnoho lidí volí magnesium citrátové doplňky, je jeho schopnost pomoci snížit stres a úzkost. Magnesium citrát pomáhá uvolňovat napětí v svalové tkáni, což může snížit stres a zlepšit náladu. Tento minerál také pomáhá udržovat správnou rovnováhu elektrolytů v těle a může pomoci snížit bolest a křeče v svalové tkáni.

Jak funguje Magnesium citrát v těle

Magnesium citrát je oblíbená forma doplňku magnesium, který tělo potřebuje k zajištění správné funkce řady systémů. Po požití se rychle vstřebává v gastrointestinálním traktu a váže se na kyselinu citronovou. Tím vzniká laktát, který se následně rozkládá na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Tato reakce pomáhá tělu udržovat vhodnou hladinu acidobazické rovnováhy a zároveň přispívá k efektivní absorpci magnesiumu. Magnesium citrát má také příznivý vliv na srdeční sval, nervový systém, svalovou funkci a podporuje normální fyziologické procesy ve těle. Pro optimální účinnost je doporučeno konzumovat magnesium citrát v dávkách podle potřeby a na doporučení odborníků. Vhodný poměr mezi kalcii a magnesiumem má zvláštní význam pro udržení správného fungování buněk a tkání v těle. Přestože jsou oba minerály pro organismus nezbytné, příjmy kalcia a hořčíku by měly být vyvážené. Výzkumy ukazují, že při příjmu nadměrného množství kalcia může dojít ke snížení absorpce magnesiumu. Proto je kromě doplňování hladiny magnesiumu důležité sledovat i celkovou rovnováhu minerálů v těle.

Příznaky nedostatku Magnesium citrátu

Příznaky nedostatku Magnesium citrátu mohou být různorodé. Mezi nejčastější patří bolest svalů a křeče, únava a nespavost. Nedostatek hořčíku může také vést k podrážděnosti a zpomalenému metabolismu. V případě dlouhodobého nedostatku může dojít k vážnějším zdravotním problémům, jako je zvyšování krevního tlaku, osteoporóza a diabetes. Proto je důležité udržovat správnou hladinu hořčíku v těle a zajistit si dostatečný přísun pomocí potravy nebo doplňků stravy. Pokud máte podezření na nedostatek hořčíku, doporučuje se konzultovat s lékařem, který vám může doporučit nejvhodnější způsob doplnění hořčíku v těle. Magnesium citrát je jedním z doporučovaných typů, protože pomáhá tělu hořčík lépe vstřebat a využít.

Denní dávka Magnesium citrátu

Denní dávka Magnesium citrátu je důležitá pro správnou funkci našeho těla. Často ji lze nalézt v potravinových doplňcích a vitamínech a její množství se liší v závislosti na věku a pohlaví. Dospělým ženám by měla být doporučena denní dávka v rozmezí 310-320 mg, zatímco dospělí muži by měli přijímat přibližně 400-420 mg denně. Vzhledem k tomu, že naše tělo není schopno magnesium samo syntetizovat, musíme ho získávat z potravy a doplňků. Magnesium citrát je účinný způsob, jak naše tělo zásobit tímto důležitým minerálem. Jeho konzumace může pomoci regulovat hladinu krevního tlaku, snížit riziko osteoporózy a pomoci s nespavostí. Je důležité dbát na to, abychom nepřekročili maximální denní dávky magnesium citrátu, které jsou stanoveny na 350mg za den pro osoby starší 8 let. Příliš vysoké dávky mohou způsobit nežádoucí účinky, jako jsou průjem nebo zvracení. Je proto nezbytné konzultovat případné použití s odborníkem a držet se doporučených dávek.

Použití Magnesium citrátu v léčbě

Magnesium citrát se používá k prevenci a léčbě nedostatku hořčíku v těle. Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro zdraví srdce, svalů a nervové soustavy. Když je v těle nedostatek hořčíku, mohou se objevit různé zdravotní problémy, jako jsou křeče, únava a nevolnost. Magnesium citrát může být také užitečný pro osoby trpící migrénami a bolestmi hlavy. Překyselení těla a nedostatek hořčíku jsou často spojovány s migrénami a bolestmi hlavy. Magnesium citrát může pomoci snížit překyselení těla a zlepšit hořčíkovou rovnováhu v těle, což může vést k úlevě od migrén a bolestí hlavy. Použití magnesium citrátu může také pomoci léčit nespavost a úzkost. Hořčík pomáhá uvolňovat svalové napětí a zlepšit kvalitu spánku. Nízké hladiny hořčíku v těle mohou vést k pocitům úzkosti a deprese. Pomocí magnesium citrátu se může zlepšit hladina hořčíku v těle a pomoci léčit tyto psychické problémy.

Nežádoucí účinky Magnesium citrátu

Magnesium citrát je oblíbeným doplňkem stravy pro své přínosy pro zdraví. Nicméně, jako každá jiná látka, i magnézium citrát může způsobit nežádoucí účinky na tělo. Zácpa a průjem jsou nejčastějšími vedlejšími účinky tohoto doplňku, zejména při nadměrné konzumaci. Doporučená denní dávka magnézia citrátu by neměla překročit 350 mg, aby se minimalizovalo riziko nežádoucích účinků. Někteří lidé mohou být alergičtí na magnézium citrát nebo jiné přísady v doplňku stravy. Pokud se u vás vyskytnou alergické reakce, jako jsou vyrážky, svědění nebo otoky, ihned přestaňte užívat doplněk a konzultujte se svým lékařem. Pokud jste nedostatečně hydratovaní, může to způsobovat nadměrné pocení a následně nadměrnou ztrátu minerálů, jako je magnézium. V takovém případě by měli lidé být opatrní při užívání magnézia citrátu a dodržovat doporučené dávky. Konečně, magnézium citrát může také interagovat s některými léky, jako jsou antibiotika, bisfosfonáty a léky na srdeční onemocnění. Pokud užíváte jakékoli léky, měli byste se poradit se svým lékařem, zda je bezpečné užívat magnézium citrát jako doplněk stravy.

Časté otázky FAQ

Magnesium citrát je vyroben uměle. Citrát je přirozeně se vyskytující látka, ale k syntetizaci hořčíku citrátu se používají chemické postupy.
Oba druhy jsou hořčíkovými doplňky stravy, ale glycinát se vstřebává lépe než citrát. Citrát je však levnější a obsahuje větší množství čistého hořčíku.
Magnesium citrát pomáhá udržovat svalovou funkci, podporuje zdravé srdce a nervový systém a pomáhá udržovat zdravé hladiny cukru v krvi.
Je důležité se poradit s lékařem nebo lékárníkem, zda je bezpečné užívat Magnesium citrát s jinými léky, protože může docházet k interakcím.
Mezi obvyklé vedlejší účinky patří průjem a žaludeční potíže. V ojedinělých případech může způsobit alergickou reakci nebo způsobit předávkování hořčíkem.
Některé z nejlepších zdrojů Magnesium citrátu jsou čerstvé zeleninové šťávy, topinambury, fazole a ořechy.