Jahody: Nejlepší návody pro pěstování a péči

Co jsou to jahody?

Jahody jsou malé a sladké plody, které jsou populární po celém světě pro svůj vynikající chuť a vysokou výživovou hodnotu. Tyto bobuloviny pocházejí z čeledi růžovitých a jsou příbuzné s ostružinami, malinami a borůvkami. Jahody jsou přírodním zdrojem vitamínu C, vlákniny a minerálních látek jako vápník a draslík. Tento ovocný druh může být pěstován v různých oblastech, ale preferuje chladnější podnebí s dostatkem slunce a dostatečnou vlhkostí. Jahody mohou být sklizeny během letních měsíců, obvykle od května do srpna, avšak některé druhy mohou být sklízeny až do podzimu. Jahody se běžně konzumují samostatně, ale také se používají jako součást různých dezertů, nápojů a pomazánek. Mnoho lidí také považuje jahody za superpotravinu kvůli svému vysokému obsahu antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály.

Odrůdy jahod

Odrůdy jahod jsou důležitým aspektem pro pěstitele, kteří chtějí produkci optimalizovat. V dnešní době existuje mnoho odrůd jahod, které se liší velikostí, tvarem, barvou, chutí, ale i odolností vůči chorobám a škůdcům. Při výběru odrůdy jahod je důležité zvážit jaké parametry jsou pro pěstitele důležité, jako například výnos, chuť, velikost plodu nebo odolnost vůči chorobám. Mezi nejpopulárnější odrůdy jahod patří Elsanta, Marmolada, Clery nebo Lambada. Elsanta patří mezi nejčastěji pěstované odrůdy jahod a vyznačuje se velkými a atraktivními plody, vysokým výnosem a dobrou chuťovou kvalitou. Proti chorobám a škůdcům je středně odolná. Marmolada je vysoce produktivní odrůda s velkými plody. Vyznačuje se vysokou odolností vůči chorobám a dlouhou sklízecí dobou. Clery patří mezi atraktivní odrůdy jahod a vyznačuje se velkými a šťavnatými plody s vysokou chuťovou kvalitou. Lambada je odrůda jahod s vysokým výnosem, velkými plody a výbornou chuťovou kvalitou. Při pěstování jahod je důležité zvolit správnou kombinaci odrůd pro dosažení maximálního výnosu a snížení rizika ztráty úrody způsobené přírodními vlivy nebo chorobami. Výběr správné odrůdy jahod může být pro pěstitele těžký, avšak správná volba může výrazně zvýšit výnosy a zlepšit kvalitu plodu.

Kdy a jak se sází jahody?

Sázka jahod obvykle probíhá v duben a květnu, přibližně tedy od poloviny dubna do poloviny května. Pokud jahody sázíme v teplejších místech, můžeme sázet později, ale pokud bychom s výsadbou otáleli, mohlo by to mít negativní dopad na sklizeň. Před výsadbou jahod je nutné dobře připravit půdu, odplevelit, omezit nebo odfiltrovat nadbytečnou vodu a přidat kvalitní substrát. Při sázení jahod je vhodné dodržovat rozměry, mezirostlinné vzdálenosti, hloubku a způsob usazení sazenic. Mezirostlinné vzdálenosti a hloubku výsadby mohou být různé v závislosti na odrůdě jahod. Vhodné jsou hloubky výsadby od 10 do 15 centimetrů. Pokud tedy sázíme jahody na podzim, měli bychom si dát pozor na to, aby byly kořeny sazenic dobře rozložené a zasazené v hloubce kolem 10 centimetrů. Po sázce jahod je třeba zajistit dostatečnou zálivku a řádnou péči. Při zálivce musíme brát v úvahu množství srážek, stanoviště, půdu, druh a stáří rostlin. Jahody je vhodné závlahou neustále zvlhčovat a pravidelně hnojit. Pokud budeme postupovat správně a dodržíme všechny požadavky, můžeme se těšit na bohatou a kvalitní sklizeň jahod.

Jahody a péče o ně

Jahody jsou velmi oceňované pro svůj skvělý chuťový zážitek a také pro mnoho zdravotních výhod, které poskytují, včetně podpory imunitního systému a lepšího trávení. K dosažení těchto zdravotních výhod je nutné pečlivé a správné zacházení s těmito ovocemi, včetně správného skladování, zachování čerstvosti a správného množství při konzumaci. Jedním z nejdůležitějších kroků je pečlivý výběr jahod při nákupu. Měly by být pevné, suché a bez poškození. Také by měly mít výraznou červenou a hladkou dužinu. Pokud si nejste jisti, jestli jsou jahody čerstvé, můžete je vyzkoušet podle toho, jak voní. Čerstvé jahody mají silnou vůni. Poté, co si zakoupíte ty nejlepší jahody, je důležité je uchovávat správným způsobem. Měly by být uloženy v chladničce. Doporučuje se je vyndat z krabice a uložit je do misky nebo nádoby s papírovým ubrusem, který absorbuje nadbytečnou vlhkost. Tímto způsobem zachováte čerstvost a chuť jahod co nejdéle. V případě, že máte na výběr mezi bio a konvenční pěstování jahod, dávejte přednost bio. Díky bio pěstování jsou jahody prospěšnější pro náš organismus a obsahují více živin a méně chemických látek než jahody pěstované konvenčním způsobem.

Choroby a škůdci u jahod

Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a antioxidantů. Nicméně, jako každá jiná rostlina, i jahody mohou trpět různými chorobami a škůdci. Mezi nejčastější choroby, kterým jsou jahody vystaveny, patří padlí jahodové, plíseň šedá a hnědá skvrnitost listů. Tyto choroby často způsobují poškození plodů jahod a mohou snížit výnosy. S ohledem na škůdce, největším nepřítelem jahod jsou slimáci a šneky, kteří rádi okusují listy i plody této rostliny. Kromě toho, škůdci, jako jsou roztoči, mohou způsobovat poškození jahod a snížit tak kvalitu a množství sklizně. Je důležité pravidelně sledovat jahody a včas zajistit potřebná opatření, aby se minimalizoval dopad chorob a škůdců. Existuje řada způsobů, jak minimalizovat dopad chorob a škůdců na jahody. Pravidelná údržba a kontrola rostlin mohou být klíčové k minimalizaci možných škodlivých dopadů. Použití přírodních repelentů, jako jsou měďnaté postřiky, mohou pomoci chránit rostliny před chorobami. Kromě toho, pravidelné hnojení a zálivka mohou pomoci posílit rostlinu a minimalizovat její náchylnost k infekcím.

Sklizeň a využití jahod

Sklizeň a využití jahod jsou důležité procesy při pěstování jahod. Při sklizni je nutné vybrat zralé plody, aby měly nejlepší chuť a vůni. Jahody jsou mimořádně senzitivní na manipulaci, takže by měly být pečlivě zacházeny a rychle převezeny do chladicí místnosti. Po sklizni je nutné jahody správně využít. Mohou být konzumovány jako čerstvé, ale také se z nich dají připravit různé pochutiny, například džemy, sirupy nebo dorty. V současné době jsou jahody velmi oblíbené v kosmetickém průmyslu, kde jsou součástí přípravků pro péči o pleť. Využití jahod není omezené jen na stravování nebo kosmetiku. Protože obsahují velké množství antioxidantů, jsou také výbornou pomocí při léčbě některých onemocnění. Jahody jsou také součástí mnoha bylinných a homeopatických přípravků, které mají pozitivní účinky na lidský organismus.

Časté otázky FAQ

Jahody jsou nízkokalorické ovoce obsahující velké množství vitamínu C a vlákniny, jakož i antioxidanty a flavonoidy.
Ano, jahody mají mnoho zdravotních přínosů, včetně snižování krevního tlaku, podpory zdravého trávení a posílení imunitního systému.
Jahody jsou skvělé samy o sobě, můžete je však přidat do smoothies, salátů, dezertů a dalších jídel.
Ano, díky svému obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek mohou jahody pomoci s regenerací po tréninku a bojovat proti oxidativnímu stresu.
Ano, jahody jsou relativně snadné na pěstování v domácím zahrádce nebo dokonce v květináči na balkoně.
Jahody je nejlépe skladovat v lednici, ideálně pouze na krátkou dobu, aby si udržely svou čerstvost a chuť.
05.02.2024