Vše, co potřebujete vědět o houbě Reishi

Co je houba Reishi?

Houba Reishi je jednou z nejvýznamnějších léčivých hub v Číně a Japonsku. Používá se již tisíce let v tradiční asijské medicíně. Reishi je známá svými imunitně posilujícími a protizánětlivými vlastnostmi. Obsahuje polysacharidy, peptidy a triterpeny, které jsou aktivními složkami, které jsou zodpovědné za jeho přínosy pro zdraví. Houba Reishi se užívá k podpoře fyziologického a psychického zdraví. Mimo jiné pomáhá zlepšit krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu, reguluje hladinu krevního cukru a má účinky proti únavě a stresu. Díky svým protizánětlivým účinkům může pomáhat při léčbě chronických zánětlivých onemocnění, jako jsou například artritida a Crohnova choroba. Reishi huba se může používat různými způsoby. V Číně se často vaří jako čaj. V Japonsku se konzumuje sušená jako potravina. Dnes se vyrábí také v podobě extraktů v kapslích, tabletách a kuličkách. Protože je Reishi huba velmi hořká, extrakty jsou obvykle vyráběny tak, aby byly více snadno stravitelné.

Historie a tradiční použití

Historie a tradiční použití byly důležitými faktory v posunu ganodermy do světa zdraví a wellness. V Asii, zejména v Číně, se reishi používá k léčbě různých zdravotních problémů již po tisíce let. Byla to nejoblíbenější medicína v čínské tradiční medicíně a byla často používána nazývaná jako "panacea" nebo "houba nesmrtelnosti" pro své mnohostranné benefity, jako jsou podpora imunitního systému, relaxace a uklidnění, snížení krevního tlaku a cholesterolu a podobně. První zmíňky o reishi lze najít v starověkých čínských textech datovaných před více než 2000 lety. Podle těchto textů se reishi používala k léčbě různých nemocí od žaludečních potíží, až po respirační onemocnění a dokonce i rakovinu. V průběhu času se reishi stala důležitou součástí čínské medicíny a byla používána po celé Asii. Dnes se reishi používá jako doplněk stravy v různých formách, jako jsou kapsle, prášek a extrakt. Je oblíbená pro své antioxidační účinky a podporu imunitního systému. Navíc, existuje mnoho klinických studií, které potvrzují účinnost a bezpečnost reishi jako alternativní léčby pro různé zdravotní problémy, jako jsou alergie, astma a diabetes.

Chemické složení Reishi

Reishi, také známý pod názvy "houba nesmrtelnosti" a "houba života", je známý svými terapeutickými vlastnostmi. Chemické složení této houby je základem jejích účinností na lidský organismus. Reishi obsahuje celou řadu látek, jako jsou triterpeny, polysacharidy, lysozym, kyselinu ganodérovou a ganodermy. Triterpeny jsou hlavním bioaktivním prvky v reishi houbě. Tyto látky pomáhají zbavit se nadměrného stresu, zlepšují imunitní systém a podporují detoxikaci organismu. Dále obsahuje polysacharidy, které podporují správnou funkci imunitního systému a účinně bojují proti zánětům. Lysozym, který se nachází v reishi, účinně bojuje proti onemocněním dýchacího traktu. Kyselina ganodérová a ganodermy obsažené v této houbě jsou účinnými antioxidanty a pomáhají stimulovat imunitní systém. Vzhledem k těmto vlastnostem, je reishi jednou z nejvyhledávanějších hub na světě. Je oblíbená nejen v tradiční čínské medicíně, ale také v moderní medicíně. Reishi se používá k prevenci a léčbě mnoha nemocí, jako jsou rakovina, HIV/AIDS, diabetes a hypertenze. Navíc, reishi pomáhá zlepšit stav pokožky a snižovat cholesterol v krvi.

Zdravotní přínosy houby Reishi

Zdravotní přínosy houby Reishi jsou rozmanité a potvrzené mnoha studiemi. Jedná se o přírodní adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu adaptovat se na stres a podporuje imunitní systém. Dále má protizánětlivé účinky a může pomoci při léčbě chronických zánětlivých stavů, jako je například artritida. Reishi také obsahuje látky, které napomáhají ke snižování krevního tlaku a cholesterolu. Tyto účinky jsou prospěšné zejména u lidí s vysokým krevním tlakem a rizikem srdečně-cévních onemocnění. Navíc může houba Reishi přispět k lepšímu spánku a snižování úzkosti. Vzhledem k množství zdravotních přínosů se houba Reishi v Asii využívá již tisíce let jako součást tradiční čínské medicíny. I v moderní době jsou výzkumy stále probíhající a objevují se nové možnosti, jak houbu Reishi využít pro zlepšení lidského zdraví.

Jak užívat Reishi

Reishi jsou populární houby, které jsou známy pro své zdravotní přínosy. Pokud se rozhodnete Reishi užívat, je důležité si uvědomit, že tento přírodní doplněk není lék. Doporučuje se užívat Reishi na základě individuálních potřeb a s ohledem na svoje zdravotní podmínky. Reishi jsou k dispozici ve formě kapslí, prášků nebo tekutých extraktů. Dávkování se liší v závislosti na konkrétním produktu. Pokud si nejste jisti, jaký typ Reishi by byl pro vás nejlepší, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Při užívání Reishi se doporučuje dodržovat doporučené dávkování a nepřekračovat denní dávku. Je také důležité uchovávat Reishi mimo dosah dětí a na suchém a chladném místě. Pokud máte jakékoliv vedlejší účinky nebo zdravotní problémy po užívání Reishi, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Možné vedlejší účinky a omezení užívání Reishi

Reishi houby jsou obvykle dobře snášeny, ale jako u každého bylinného doplňku, některé osoby mohou mít vedlejší účinky. Mohou zahrnovat problémy s trávením, alergické reakce nebo krvácení. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo máte problémy s krevním tlakem, konzultujte užívání reishi s lékařem. Jako s jakýmkoli doplňkem stravy, je důležité dodržovat doporučenou dávku. Příliš velké dávky reishi mohou způsobit gastrointestinální problémy a problémy s játry. Lidé s autoimunitními chorobami by také měli být opatrní při užívání reishi, protože může stimulovat aktivitu imunitního systému. Pokud jste těhotná nebo kojíte, měli byste se užívání reishi raději vyhnout, protože jeho účinky na těhotenství nebo kojení nejsou dostatečně známy. A nakonec, vždy si vybírejte kvalitní doplňky od ověřených zdrojů, abyste se předešli nežádoucím účinkům.

Časté otázky FAQ

Houba reishi může mít řadu účinků, včetně posílení imunitního systému, snížení krevního tlaku a cholesterolu, podpory zdraví jater a snížení stresu a úzkosti.
Chemické složení houby reishi zahrnuje polysacharidy, triterpeny, ganoderic acid a ergosterol.
Houba reishi se často používá jako doplněk stravy a je k dispozici v různých formách, včetně kapslí, tablet, prášku a extraktu.
Obecně platí, že houba reishi je bezpečná pro většinu lidí. Nicméně, u některých lidí může mít vedlejší účinky, jako jsou sucho v ústech, zvracení a průjem. Pokud zažijete tyto nebo jiné nežádoucí účinky, poraďte se se svým lékařem.
Houba reishi je k dispozici v mnoha obchodech s potravinami a zdravotními doplňky. Můžete ji také zakoupit v internetových obchodech nebo v lékárnách.
Doporučená dávka houby reishi se může lišit v závislosti na formě, ve které ji užíváte. Obvykle se doporučuje přibližně 1-2 gramy denně.
25.01.2024