Sezam černý: Pěstování, využití a recepty

Co je to sezam černý?

Co je to sezam černý? Sezam černý je rostlina, která je široce používána k výrobě oleje a dalších potravinářských výrobků. Jde o semenáč, který produkuje malé, křehké semena, která jsou obvykle hnědé nebo černé barvy a mají výraznou chuť. Tyto semena jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, což z nich činí zdravou volbu pro vaši stravu. Sezam černý se vyskytuje hlavně v Asii a Africe, ale dnes se pěstuje po celém světě. Vzhledem k jeho rozmanitosti a výživovým výhodám je často používán v asijské kuchyni pro přípravu různých jídel. Kromě toho se sezam černý používá také jako náhrada sóji pro vegany a vegetariány. Protože sezam černý je bohatý na minerály, včetně hořčíku, fosforu a manganu, může pomoci tělu navýšit hladinu těchto klíčových látek. Navíc může pomoci snížit hladinu cholesterolu, podporovat zdraví kostí a snižovat riziko srdečních chorob. Využití sezamu černého je tedy výhodné nejen z chutnového hlediska, ale také z hlediska zdraví.

Pěstování sezamu černého

Pěstování sezamu černého má dlouhou historii v mnoha zemích světa, které produkují tento olejný plod. Sezamová semena hrají důležitou roli v mnoha kuchyních po celém světě a jsou také kvalitním zdrojem potravy se mnoha zdravotními výhodami. V kultuře středomoří a Asie můžete vidět sezamové semeno používat na dezerty, pečivo, omáčky, saláty a další pokrmy. Sezamové semeno se pěstuje v různých typech půd a podnebí, proto je to snadná rostlina k pěstování. Černý sezam je obecně vhodný pro teplé, slunné oblasti se suchem v období vegetace, ale dá se pěstovat i v mírnějších klimatických podmínkách. V období mladé dospělosti rostlina vyžaduje dostatečnou zálivku, ale později během zrání semen je potřeba ji omezit. Sezamová semena jsou sklízena při zralostí, což znamená, že zralé a suché lusky jsou ručně nebo strojově sesbírány a poté oprašovány. Po oprašování jsou lusky otevřeny a semena jsou sušena pod sluncem nebo kouřem. Poté jsou semena balena a skladována v suchém a temném místě, abychom zabránili oxidaci a znehodnocení oleje uvnitř semen.

Využití sezamu černého v kuchyni

Sezam černý, neboli sezamová semínka, se staly oblíbenou surovinou v kuchyni po celém světě, a to také z dobrého důvodu. To, co kdysi bývalo pouze kořením v asijských pokrmech, se nyní stalo součástí různých kuchyní po celém světě. Sezamová semínka mohou být použita jako přísada pro vynikající omáčky, kořenící směsi, sladké a slané dezerty nebo jako součást různých pokrmů. Zvláštní chuť a vysoká nutriční hodnota dává černému sezamu speciální místo v kuchyni. Tento kultiv a jeho produkty se používají k přípravě sushi, miso polévky, tempury a mnoha dalších japonských jídel. Černé sezamové semínka jsou také oblíbené při pečení kvůli své barvě a výrazné chuti. Semínka se také mohou použít jako ingredience do salátů, těstovin, rizota a mnoha dalších pokrmů. Kromě toho, že jsou černá sezamová semínka vynikajícím zdrojem proteinů, vlákniny a zdravých tuků, jsou také plné vitamínů a minerálů. Semínka jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, zinku, fosforu a mnoha dalších důležitých látek. Proto je vždy dobré zahrnout černá sezamové semínka do jídelníčku a dát tak svému zdraví obrovskou šanci.

Zdravotní benefity sezamu černého

Sezam černý je považován za superpotravinu, a to zejména díky svým mnoha zdravotním benefitům. Patří mezi nejbohatší zdroje minerálů a vitamínů. Jeho jedinečná kombinace nutričních látek podporuje zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má protirakovinné účinky. Jedním z nejvýznamnějších zdravotních benefitů sezamu černého je jeho schopnost chránit srdce. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají regulovat hladinu krevního tlaku a snižovat riziko srdečních onemocnění a mozkových mrtvic. Také obsahuje množství hořčíku a vápníku, což je pro zdravou funkci srdce a kostí naprosto klíčové. Sezam černý je také bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdravé trávení a prevenci chronických onemocnění. Jeho klíčovou složkou jsou lignany, což jsou rostlinné látky s protirakovinnými účinky. Studie ukazují, že konzumace sezamu černého může pomoci snížit riziko některých typů rakoviny, jako je prsu, střeva a plic.

Sezam černý v kosmetice

Sezam černý je rostlina původem z Afriky, která se nyní používá v kosmetickém průmyslu jako přírodní ingredience. Obsahuje mnoho nutričních látek, které jsou prospěšné pro pleť, jako jsou vitaminy E, A a B, minerály a proteiny. Proto se stává stále oblíbenějším ingrediencí v kosmetických produktech. Jedním z hlavních benefitem sezamu černého v kosmetice je jeho schopnost vyživovat a hydratovat pokožku. Díky svému vysokému obsahu vitamínu E funguje sezam černý jako antioxidant, což zlepšuje kvalitu pokožky a pomáhá bojovat proti stárnutí. Pro ty, kdo mají suchou a citlivou pleť, může být sezamový olej výbornou volbou pro hydrataci a zklidnění. Dalším důležitým benefitem sezamu černého v kosmetice je jeho antibakteriální a protizánětlivý efekt na pokožku. To znamená, že produkty s obsahem sezamového oleje mohou pomoci při boji proti akné nebo jiným kožním problémům. Díky své rychlé absorpci je také velmi oblíbeným ingrediencí v lehkých a rychle se vstřebávajících krémech.

Recepty s sezamem černým

Sezam černý je zdravou a chutnou přísadou, kterou snadno můžeme zařadit do naší kuchyně. V této sekci se zaměříme na recepty, ve kterých hraje sezam černý hlavní roli. Když začnete vařit s tímto semínkem, možnosti jsou nekonečné. Jedním z oblíbených receptů s sezamem černým je tahini. Tahini je tahini pasta vyrobená ze sezamových semen, které jsou oloupané a pražené, a slouží jako základ pro řadu dalších jídel a omáček. Dalším lahodným receptem s sezamem černým je výborný arabský chléb, který se tradičně podává s tahini pastou. Pokud jste fanouškem asijské kuchyně, pak si určitě nenechte ujít recept na sezamové nudle. Ty jsou vyrobeny z rýžové mouky a sezamové pasty, a mohou být servírovány jako hlavní jídlo nebo jako příloha k vašemu oblíbenému asijskému jídlu. S takovým množstvím zdraví a chuti, které sezam černý nabízí, stojí za to, vyzkoušet tyto recepty a mnoho dalších.

Časté otázky FAQ

Sezam černý má jemnou oříškovou chuť.
Sezam černý je trochu jiný než bílý sezam. Má intenzivnější chuť a tóny ořechů.
Ano, sezam černý lze použít při vaření a pečení, jako je například k obalení ryb nebo ke zjemnění salátů a omáček.
Sezam černý lze přidat do cereálií, muffinů, smoothie, nebo jako přílohu k masu a zelenině.
Sezam černý je bohatý na vlákninu, hořčík, mangan, fosfor a zinek. Pomáhá s trávením, snižování cholesterolu v krvi a posiluje kosti.
Ano, sezam černý je skvělý pro vegany, jelikož má vysoký obsah bílkovin a je skvělým zdrojem železa.
06.01.2024