Co je to Kakao: popis, použití a výhody

Co je Kakao

Kakao je již dlouho populární aplikace pro okamžité zprávy a videohovory v Číně a Jižní Koreji. V roce 2014 společnost Kakao přinesla tento hlasový a textový komunikační nástroj svým uživatelům. Od té doby se aplikace stala jednou z nejvíce používaných platform pro komunikaci v Asii. Kakao nabízí celou řadu funkcí, včetně zpráv a volání, videokonferencí, založení skupinových chatů a možnost sdílení souborů. KakaoTalk, hlavní produkt společnosti, je dostupný pro mobilní zařízení Android, iOS a Windows a umožňuje uživatelům komunikovat bez ohledu na vzdálenost a čas. Jedna z funkcí, kterou uživatelé ocení, je zprávy s automatickým překladem. To usnadňuje komunikaci mezi uživateli, kteří mluví odlišnými jazyky. Společnost Kakao nabízí také další služby jako je online bankovnictví, platební brána, taxislužby, nákup potravin a další. V současné době má více než 44 milionů aktivních uživatelů v Asii a stále se rozšiřuje i na další trhy. Kakao se stává jednou z aplikací, kterou by si lidé neměli nechat ujít a která získává stále větší popularitu nejen pro komunikaci, ale také pro další užitečné služby.

Výroba kakaa

Výroba kakaa je složitý proces, který začíná sklizní plodů kakaovníku a končí výrobou samotného kakaa. Plody se sklízejí a odklíží se z nich semena, která se následně fermentují. Proces fermentace umožňuje získat charakteristickou chuť a vůni kakaa. Po fermentaci se semena suší a loupou. Následně se kakao praží, přičemž se mění barva zelených semen na tmavou hnědou a uvolňují se také aromatické látky. Po opražení se semena mlejí na kakaový prášek, který se dále zpracovává. Pokud se použije vysokoprocentní podíl kakaové hmoty společně s kakaovým máslem, vznikne máslová čokoláda. Pokud se přidá cukr a mléko, vznikne mléčná a kávová čokoláda. Výroba kakaových produktů se stala velkým průmyslem po celém světě. Pěstování kakaovníků a výroba kakaa může být náročná a může být ovlivněna mnoha faktory, jako je počasí a choroby. Proto se v posledních letech vynakládá mnoho úsilí na podporu udržitelného zemědělství a spravedlivého obchodu s kakao producenty.

Použití kakaa v kuchyni

Použití kakaa v kuchyni může být nekonečné. Kakaový prášek může být použit v různých druzích dezertů a sladkostí, jako jsou sušenky, dorty, zákusky, nebo kakaová poleva na zmrzlinu. Může také být použit jako přísada do horkých nápojů, jako je horká čokoláda nebo mocha. Ovoce a smetana mohou být ošlehány s kakaem pro chuťovou verzi smoothie. Kakaové boby také slouží jako ingredience v mnoha druzích jídel. Kakaová máslová omáčka může být použita k omáčení masa, jako jsou například kuřecí nebo vepřové. Kakaové boby jsou také použity ke vytvoření molekulární gastronomie nebo jako doplněk koření do mexické kuchyně. Kakao může být také použito jako slaný dezert, jako jsou kakaové fazolové tortilly. S rozvojem zdravého stravování se kakaové boby vyrábějí jako zdravé potraviny. Kakao může být také použito jako náhrada cukru. Existují různé způsoby, jak přidat do kuchyně zdravý kakao, jako je například přidání sirupu z agáve, méně rafinovaného cukru nebo medu pro přírodní sladkost.

Zdravotní benefity kakaa

Kakao může mít řadu pozitivních účinků na zdraví, včetně zlepšení srdečního zdraví a snížení rizika vzniku cukrovky. Zdravotní benefity kakaa však nekončí zde, jako se ukazuje, kakao může také pomáhat snižovat krevní tlak a zabíjet rakovinné buňky. Kakao obsahuje flavonoidy, které jsou silnými antioxidanty a mohou pomoci chránit tělo před poškozením volnými radikály. Tyto flavonoidy také mohou mít protizánětlivé účinky, což může být užitečné pro snižování rizika srdečních chorob. Další výhodou konzumace kakaa je jeho obsah hořčíku, který pomáhá udržovat zdraví kostí a zubů. Kakao také obsahuje serotonin, který může pomoci zlepšit náladu a snížit úzkost. S těmito zdravotními výhodami by mělo být snadné přesvědčit se o tom, proč by mělo být kakao součástí každodenní stravy.

Kakao v kosmetice

Kakao lze použít nejen jako pochoutku, ale také jako vynikající přísadu v kosmetice. Kakao má mnoho výhod pro vaši pokožku, jelikož obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty, které chrání pokožku před poškozením způsobeným sluncem. Díky tomu se kakao stává oblíbenou přísadou v mnoha kosmetických výrobcích. Kakao je také bohaté na vitaminy A, C a E, což jsou klíčové vitaminy pro zdravou a hydratovanou pokožku. Tyto vitaminy pomáhají stimulovat produkci kolagenu, což vede k vyhlazení jemných linek a vrásek. Protože kakao také obsahuje mastné kyseliny, pomáhá také udržovat vlhkost v pokožce, což z ní dělá vynikající přísadu pro hydratační výrobky. Kakao se také často používá jako přísada v koupelových pěnách a maskách na obličej, díky jeho schopnosti vyživovat a revitalizovat pokožku. Přidání kakaa do kosmetického produktu tak poskytuje mnoho přínosů, které můžete očekávat výrobcům kosmetiky využít ve svůj prospěch.

Možnosti jak si vychutnat kakao

Pokud se chcete vychutnat skvělé kakao, máte k dispozici několik možností. Jedním z nich je připravit si ho doma z kakaového prášku a přidat mléko či smetanu. Druhou možností je zakoupit hotovou kakao směs, kterou stačí pouze zalít horkou vodou nebo mlékem a máte hotovo. Další možností je navštívit kavárnu, kde si můžete užít kvalitní kakao s různými přísadami, jako jsou marshmallows, karamel, vanilka nebo koření. Pro skutečné milovníky kakaa jsou k dispozici také různé druhy čokolády, které se vyznačují vysokým podílem kakaa a svým specifickým chuťovým profilem. Kromě čokolády mohou být také zajímavou volbou produkty založené na kakaových boby, například kakaové maslo nebo kakaové nibsy. Tyto produkty se mohou použít k přípravě různých pokrmů a nápojů, které mají charakteristiku kakaa. Pokud se chcete inspirovat, jak si vychutnat kakao ještě více, můžete se podívat na recepty online nebo v kuchařských knihách. Najdete tam například postupy pro přípravu kakaového tiramisu, kakaových brownies nebo kakaového smoothie. Možnosti, jak si vychutnat kakao, jsou opravdu neomezené a záleží jen na vás, jakou si zvolíte cestu.

Časté otázky FAQ

Kakao obsahuje flavonoidy, antioxidanty, hořčík, železo, vápník, vitamín C a další prospěšné látky, které příznivě ovlivňují naše tělo.
Ano, kakao může být pro diabetiky vhodnou alternativou sladkostí, protože má nižší glykemický index a obsahuje málo cukru.
Kakao můžete přidat do smoothie, ovesné kaše, jogurtu, pudinků nebo jako přísadu do pečiva. Je však důležité volit čisté kakao s minimálním množstvím přidaného cukru.
Doporučené denní množství se pohybuje mezi 20 a 30 gramy kakaa bez přidaného cukru.
Ano, kakao obsahuje látky, které podporují produkci endorfinů a serotoninu a tak mohou zlepšit náladu a snížit stres.
Kakao může podpořit zažívací procesy v těle, a tak napomoci trávení a zlepšit střevní mikroflóru.
01.03.2024