Chilli - Pálivá lahůdka kuchyně

Co je chilli a jak se používá v kuchyni?

Chilli je oblíbené koření, které přidává do jídel pikantní dochucení. Jeho chuťové vlastnosti jsou dány obsahem látky zvané kapsaicin. Tento alkaloid dráždí receptory v ústech a vyvolává pocit horkosti. Existuje řada různých druhů chilli, lišících se barvou, tvarem a intenzitou pálivosti. Chilli lze použít na různé způsoby v kuchyni. Nejčastěji se používá na dochucení polévek, omáček, masa, ryb, zeleniny a rýže. Pokud chcete, aby vaše jídlo bylo méně pálivé, můžete chilli například louhovat v mléce nebo vodu, přidat cukr nebo citronovou šťávu. Při použití čerstvého chilli si dejte pozor na ruce a oči, které mohou být citlivé na kapsaicin. Chilli má také řadu zdravotních benefits. Obsahuje vitamín C, karotenoidy, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a snižují riziko rakoviny. Kapsaicin má též protizánětlivé a analgetické účinky, takže může pomoci při chronických bolestech, jako jsou artritida nebo migréna. Chilli může dokonce pomoci i při hubnutí a zlepšení zažívání.

Různé druhy chilli a jejich úrovně pálivosti

Chilli je známé svou pálivostí, která se vyznačuje různými úrovněmi intenzity. Mezi nejznámější a nejpoužívanější druhy chilli patří Habanero, Jalapeño, Serrano a Cayenne. Mezi méně používané patří například Bhut Jolokia a Trinidad Scorpion. Pálivost chilli se měří pomocí Scovilleovy stupnice, která se pohybuje od nuly (žádná pálivost) do více než 2 milionů jednotek (nejpálivější chilli papričky na světě). Habanero se řadí mezi středně až silně pálivé papričky s hodnotou 100 000 - 350 000 jednotek na Scovilleově stupnici, zatímco Bhut Jolokia a Trinidad Scorpion patří mezi nejpalčivější druhy s hodnotou intenzity až 2 miliony jednotek. Při používání chilli v kuchyni je důležité být opatrný a dávkovat ho podle vlastního vkusu. Pokud se vám zdá, že je jídlo příliš pálivé, můžete použít mléko nebo jogurt na zmírnění pálivosti. Chilli může být použito ve všech typech jídel, od mezinárodní kuchyně po tradiční českou kuchyni, poskytuje ovšem specifickou chuť a vůni.

Zdravotní přínosy a účinky chilli

Chilli je hojně používané koření po celém světě, a to nejen kvůli své ostré chuti, ale také kvůli zdravotním přínosům, které může nabídnout. Díky bohatému obsahu vitamínu C a karotenoidů může chilli podpořit správnou funkci imunitního systému a chránit tělo před volnými radikály. Dále se uvádí, že chilli může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což může vést ke zlepšení celkové kardiovaskulární zdraví. Kromě toho může chilli podporovat trávení a metabolismus tím, že zvyšuje sekreci trávicích šťáv a podporuje termogenezi. To může vést ke zvýšení kalorického spalování a pomoci s hubnutím. S ohledem na antioxidační vlastnosti chilli a jeho schopnost podpořit metabolismus se také uvádí, že může chránit proti některým chronickým onemocněním, jako je například diabetes a rakovina. Nicméně, i přes mnoho zdravotních přínosů chilli, je třeba dbát na to, aby bylo používáno v rozumném množství, protože příliš velké množství může způsobit dráždění trávicího traktu a způsobit pálení v ústech a na kůži. Pro ty, kteří mají citlivé trávicí trakty nebo mají alergie na určité složky chilli, může být návštěva u odborníka doporučena.

Jak ovládnout pálivost chilli a neztratit chuť jídla?

Jak ovládnout pálivost chilli a neztratit chuť jídla? Chuť jídla s chilli může být jedinečná, ale jeho vysoká pálivost může zakrýt ostatní chutě. Pokud nejste fanoušek příliš ostrých jídel, nebo chcete zachovat chuť ostatních přísad, existuje několik způsobů, jak ovládnout pálivost chilli. Hledání správné rovnováhy je klíčové. Vyzkoušejte kombinaci s jinými ingrediencemi, jako jsou máslo, sýr nebo smetana, aby se snížila pálivost chilli. Zkuste také ochlazení jídla, například přidáním zeleniny s vysokým obsahem vody, jako je okurka nebo ředkvičky, a vychutnejte si jídlo v mírnější formě. Pokud nejste jistí sílou pálivosti chilli, začněte s menším množstvím a postupně ji zvyšujte, abyste zjistili, jakou chuť a pálivost nejvíce preferujete. Mnoho druhů chilli má také různé úrovně pálivosti, takže si dejte pozor na to, co používáte. S těmito tipy můžete ovládnout pálivost chilli a udržet si chuť jídla!

Recepty s chilli - od tradičních po netradiční

Existuje mnoho způsobů, jak používat chilli v receptech, od tradičních k netradičním. Tradiční české recepty, jako je guláš a sýrové klobásky, často používají červené papriky pro přidání koření. Nicméně, chilli mohou být také použity v netradičních jídlech, jako například v hovězích tacos nebo salsách. Pro milovníky pikantních jídel existuje celá řada receptů s chilli, které přicházejí z různých kuchyní po celém světě. Například, pokud máte rádi indickou kuchyni, můžete se pokusit připravit vindaloo, chutnou hovězí nebo kuřecí maso s pikantní omáčkou. Z Mexika můžete vyzkoušet mnoho pikantních jídel, jako je guacamole nebo přírodní salsa. Pokud hledáte něco, co je opravdu netradiční, můžete zkusit vařit s chilli omáčkami nebo pastou. Tyto produkty jsou stále populárnější v obchodech s potravinami a mohou se použít jako přísada do mnoha jídel. Pokud si chcete vytvořit vlastní pastu z chilli, bude vám stačit pár surovin jako chilli papričky, česnek, olej, ocet a sůl. Rozmělníte tyto suroviny do hladké pasty a použijete je ve svých oblíbených jídlech.

Nejlepší zdroje chilli na světě

Nejlepší zdroje chilli na světě představují různé druhy této pálivé papriky. Nejznámější z nich je určitě habanero, které se řadí mezi nejpálivější druhy chilli na světě. Dalším oblíbeným druhem je pak jalapeňo, které se používá hlavně v mexické kuchyni. Nicméně existuje řada dalších druhů chilli, které se používají v různých kuchyních po celém světě. Mezi další zajímavé druhy chilli patří například thai chilli, které pochází z Thajska a používá se hlavně v jihovýchodní Asii. Dále existuje také guajillo chilli, což je sušená paprika z Mexika, která se používá především k dochucení omáček a marinád. Posledním zajímavým druhem chilli je pak chipotle, což je sušená jalapeňo paprika s kouřovou příchutí, která se používá hlavně v jihomexické kuchyni. Nejlepší zdroje chilli na světě se tak mohou lišit v závislosti na tom, do jaké kuchyně a jídla je paprika používána. Pokud jste fanouškem pálivého jídla, určitě neváhejte vyzkoušet různé druhy chilli a objevovat nové chutě a recepty.

Časté otázky FAQ

Ano, chilli může pomoci s hubnutím. Jeho účinky na metabolismus a chuť k jídlu mohou pomoci ke snížení hmotnosti.
Můžete přidat chilli do svých jídel jako koření nebo můžete použít chilli pasta či omáčku. Chilli můžete přidat i do smoothie nebo šťávy.
Pro některé lidi může být konzumace chilli příliš dráždivá, zejména pro ty s citlivým žaludkem nebo trávicími potížemi. Je proto důležité konzumovat chilli s mírou a začít s menšími dávkami.
Ano, látky obsažené v chilli mohou pomoci s bolestmi, zejména s bolestí spojenou s artritidou a neuropatickou bolestí.
Příliš vysoká konzumace chilli může mít vedlejší účinky, jako například podráždění žaludku, průjem nebo exacerbaci trávicích potíží.
Ano, chilli může pomoci s různými zdravotními obtížemi, jako jsou bolesti, záněty, a dokonce i rakovina.
18.05.2024