5 běžeckých chyb, kterých se vyvarovat

Příliš rychlý start

Příliš rychlý start se může zdát jako dobrý způsob, jak zlepšit vaše časy běhu, nicméně to může být jedna z nejhorších běžeckých chyb. Náhlý start může vést k vyčerpání a přetížení svalů, což může být nebezpečné. Je důležité začít běh pomalu a udržovat stabilitu. Kromě rizika zranění může příliš rychlý start také negativně ovlivnit vaše tempo a výkon. Pokud začnete běh příliš rychle, následně můžete energii vyčerpat a být schopni pokračovat v běhu pouze pomalu. To může mít vliv na vaše celkové tempo a být velkou překážkou pro vaše cíle. Abyste se vyvarovali této běžecké chyby, měli byste si dát čas na zahřátí a připravit své tělo na běh. Pomalá, postupná zahřívací fáze může pomoci vašemu tělu přizpůsobit se tempu běhu. Následně byste se měli snažit udržovat konstantní tempo běhu a nezvyšovat ho příliš rychle. Sledování vašeho pulsu a dechu může být také užitečné k udržení optimálního tempa.

Nedostatečné zahřátí

Nedostatečné zahřátí je druhou běžeckou chybou, na kterou se zaměříme v tomto článku. Před rozjezdem se musíme patřičně protáhnout a připravit na trénink. Nedostatečné zahřátí může způsobit mnoho zdravotních problémů, jako jsou svalové zranění nebo bolesti kloubů. Běhání se nejlépe rozjímá pomalým tempem, postupně zvyšujeme rychlost až na požadovanou úroveň. Nedostatečné zahřátí vede k nárůstu tepové frekvence a může způsobit záchvaty dušnosti. Proto dbáme na to, abychom si před tréninkem dopřáli dostatek času na protažení a zahřátí svalů. Pro zahřátí můžeme zkusit lehké rozcvičení, nebo si zasportovat minutu na stacionárním kole, abychom si zvykli na zátěž a připravili tělo na trénink. Nedostatečné zahřátí může vést k mnoha problémům, proto si uvědomujeme, že pravidelné tréninky s dostatečným zahřátím důležité pro zdraví a pohodu.

Nepoužívání správné techniky běhu

Jednou z nejčastějších běžeckých chyb, které mohou vést k zranění, je používání nesprávné techniky běhu. Mnoho běžců nechápe důležitost správného držení těla, kroků a dechu při běhu. Pokud běháte s nevhodnou technikou, může to vést k opakujícím se zraněním, jako jsou bolesti v kolenou nebo šlachách. Správná technika běhu zahrnuje uvolnění ramen, držení hlavy rovně a zarovnání páteře. Krok by měl být krátký a rychlý, ne příliš velký, aby nedocházelo k překrývání nohou. Pokud se snažíte běžet s dlouhými kroky, může to zvyšovat tlak na vaše kolena a zadní svaly. Je důležité dýchat přirozeně - nadechnout se nosem a vydechnout skrz ústa. Pokud se chcete vyhnout zraněním a dosáhnout optimálního výkonu, měli byste se učit správnou techniku běhu. Řada tréninkových programů nabízí specifické cvičení pro zlepšení vaší techniky běhu. Pokud máte pocit, že vaše technika je špatná, je třeba se poradit s odborníkem na běhání. Správně trénovaný trenér vám může navrhnout individuální plán na zlepšení vaší techniky a maximalizaci vašeho výkonu při běhání.

Ignorování signálů těla

Ignorování signálů těla je běžná chyba, kterou mnoho běžců dělá. Mnozí lidé věří, že ignorování bolesti a nepohodlí je nutné, aby dosáhli svého cíle. Avšak toto chování může vést k vážným zraněním a dalším komplikacím. Je důležité být opatrný a poslouchat signály těla, a to i když to může zpomalit váš pokrok. Když tělo signalizuje bolest, je to často znamení, že probíhá nějaký problém. Někdy stačí jen zpomalit tempo nebo úpravu trasy. Pokud však ignorujete signály těla, může to vést k nemocem, zhoršení stavu a dokonce k zranění. Je důležité být trpělivý a naslouchat svému tělu během tréninků i závodů. Ignorování signálů těla může být návykové a někdy se vám může zdát, že dokážete překonat jakoukoli bolest. Nicméně je to riskantní chování, které může vést ke ztrátě motivace a dokonce i k ukončení celého běžeckého programu. Mějte na paměti, že nejlepší výsledky dosáhnete tehdy, když nasloucháte vlastnímu tělu a vybíráte si vhodné tempo a trasy běhu.

Nezvládnutí stravy a hydratace

Nezvládnutí stravy a hydratace je častým problémem mezi běžci. Pokud nejíte dostatek správných živin a nepijete dostatek vody, váš trénink bude mnohem náročnější a neúčinný. Nezapomeňte jíst dostatek bílkovin, komplexních sacharidů a zeleniny a ovocných šťáv, aby vaše tělo mělo dostatek energie pro trénink. Ujistěte se také, že pijete dostatek vody během dne a před a během tréninku. Nedostatek hydratace může vést k dehydrataci, která může způsobit závratě, nevolnost a dokonce i kolaps. Je důležité si během tréninku vzít s sebou dostatek tekutin a udržovat si pitný režim i po tréninku. Nezapomínejte ani na minerály v přírodních iontových nápojích, které pomáhají zachovat rovnováhu elektrolytů v těle. Pokud se cítíte unavení nebo běh se vám zdá náročný, může to být způsobeno nedostatkem správné výživy a hydratace. Nedostatek vody a živin může vést k únavě, která brání výkonnosti při tréninku a zvyšuje riziko úrazů a poranění. Pokud máte problémy s vyváženou stravou a pitným režimem, obraťte se na specialistu, který vám pomůže s výběrem správného stravovacího plánu a pitného režimu pro efektivní trénink.

Časté otázky FAQ

Zahřátím se připravíte svaly na větší zátěž během a snížíte tak riziko zranění.
Nedoporučuje se běhat každý den, abyste tělu nezpůsobili příliš velkou zátěž. Pokud se chcete zlepšovat, zkuste začít s 2-3 tréninkovými dny v týdnu a postupně navyšovat objem.
Existuje několik technik běhu, které pomáhají udržet správnou polohu těla a šetřit tak energii. Je důležité vyhledat si informace nebo se obrátit na profesionála.
Ano, při pravidelném běhání se musíte stravovat dostatečně a vyváženě. Dbejte na dostatečný příjem sacharidů, bílkovin a zdravých tuků.
Pokud se budete cítit vyčerpaně už po prvních kilometrech, je to signál, že běžíte příliš rychle.
Pokud cítíte bolest při běhu, ihned zpomalte nebo se zastavte a zkuste zjistit příčinu bolesti (např. nedostatečné zahřátí, špatná technika běhu apod.). Pokud bolest neustoupí, vyhledejte lékařskou pomoc.
22.01.2024