Výhody a zdravotní benefity kešu ořechů

Co jsou kešu ořechy?

Kešu ořechy jsou oblíbené ořechy po celém světě pro svůj dobrý chuťový profil i pro svoje vysoké nutriční hodnoty. Jsou původem z Brazílie, ale nyní jsou pěstovány v mnoha oblastech, včetně Indie, Vietnamu a Afriky. Co se týče výživových hodnot, kešu ořechy jsou plné důležitých minerálů, jako je hořčík, měď a fosfor, a také obsahují vitamíny B a E. Navíc jsou bohaté na zdravé tuky a sacharidy. Kešu ořechy jsou také dobrým zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro růst a opravu tkání v těle. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů mohou také pomoci bojovat proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky v těle. A nejen to, kešu ořechy jsou také snadno stravitelné, což z nich činí skvělou možnost pro ty, kteří trpí citlivostí na ořechy. Vzhledem k tomu, že jsou kešu ořechy tak výživné a chutné, jsou oblíbeným ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě. Mohou být použity v sýrech, salátech nebo jako náhrada za krém při vaření omáček. A díky svému nízkému obsahu sacharidů jsou skvělou alternativou pro ty, kteří se drží nízkosacharidové diety.

Obsahují mnoho živin

Kešu ořechy jsou oblíbenou volbou, když hledáte potravinu, která je bohatá na živiny. Tyto oříšky jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Obsahují také řadu stopových prvků, jako je hořčík, železo a zinek, a vitamíny, včetně vitamínů skupiny B a vitamínu E. Je zajímavé, že kešu ořechy jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, což jsou látky, které pomáhají ochraňovat tělo před volnými radikály a snižují tak riziko vzniku řady onemocnění. Mezi další živiny, které kešu ořechy obsahují, patří například fosfor, draslík a vápník. Celkově lze tedy říci, že kešu ořechy patří mezi potraviny, které obsahují mnoho živin nezbytných pro zdraví těla. Proto se doporučují jako součást vyvážené stravy a mohou být také skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí zlepšit své trávení a podpořit své zdraví.

Prospívají srdci

Prospívají srdci, což znamená "dobře pro srdce" je jeden z hlavních benefitů konzumace kešu ořechů. Tyto ořechy přispívají k celkovému zdraví srdce, jelikož obsahují nenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. To může vést k prevenci srdečních chorob a zlepšení srdečního zdraví. Mimo to, kešu ořechy obsahují také hořčík, což je minerál, který hraje důležitou roli při regulaci srdečního rytmu. Tento minerál také pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Proto jsou kešu ořechy skvělou volbou pro ty, kteří chtějí chránit své srdce před nežádoucími zdravotními problémy. Vzhledem k tomu, že kešu ořechy jsou velmi chutné a snadno je možné je sníst jako snack mezi jídly, jsou ideálním zdrojem pro ty, kteří chtějí udržet své srdce co nejzdravější. Pokud se pokoušíte o zdravou stravu a zároveň chcete ochutnat něco skvělého, neváhejte si dát hrst kešu ořechů denně.

Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi

Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi jsou jedním z mnoha pozitivních účinků kešu ořechů. Tyto lahodné oříšky obsahují minerály, jako je hořčík, které pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi tím, že zvyšují citlivost na inzulín. Navíc obsahují také bílkoviny a vlákninu, díky nimž se cukr v krvi uvolňuje pomaleji. Vzhledem k vysokému obsahu nutričních látek, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi, jsou kešu ořechy ideální pro lidi trpící diabetem. Tyto oříšky také pomáhají udržet pocit sytosti, což může zabránit hromadění cukru v krvi způsobenému nadměrnou konzumací cukroví a dalších sladkostí. Kešu ořechy lze snadno začlenit do každodenní stravy. Stačí je přidat do cereálií nebo ovesné kaše, nebo je jíst jako samostatnou svačinu. Je důležité si uvědomit, že i když jsou kešu ořechy zdravou volbou, měly by být konzumovány v omezeném množství, protože mají vysoký obsah kalorií.

Podporují zdravou kůži a vlasy

Kešu ořechy jsou bohatým zdrojem minerálů a antioxidantů, které přispívají ke zdravému vzhledu kůže a vlasů. Tyto oříšky obsahují zinek, který zlepšuje syntézu kolagenu a elastinu, což jsou důležité složky, které udržují kůži pevnou a pružnou. Díky přítomnosti vitamínu E působí kešu ořechy také jako přirozený hydratační prostředek, který udržuje pokožku hydratovanou a zároveň chrání před negativními vlivy volných radikálů. Zinek a vitamín E, které jsou obsaženy v kešu ořeších, také podporují zdravý růst vlasů. Zinek účastní se tvorby keratinu – proteinu, ze kterého jsou vlasové vlákna tvořena. Správné množství zinku v těle tak přispívá k udržení zdravých a vláčných vlasů. Vitamín E na druhé straně zlepšuje prokrvení vlasových folikulů, což také podporuje růst vlásků. Všem těmto užitečným vlastnostem kešu ořechů stojí za to, aby se staly součástí vaší stravy. Můžete si je přidat do cereálií, smoothies nebo je jen tak zakousnout jako zdravou svačinku. Vaše kůže a vlasy vám budou vděčné.

Jak je konzumovat pro maximální zdravotní benefity

Pokud chcete získat maximální zdravotní benefity z kešu ořechů, je důležité si uvědomit, jak je správně konzumovat. Jeden způsob, jak mohou být kešu ořechy konzumovány, je surové. Sušené kešu ořechy jsou ideální pro přidání do cereálií nebo jako svačinka na cestách. Další možností, jak mohou být kešu ořechy konzumovány, je smažení. Tyto oříšky se často používají jako přísada do asijských jídel nebo salátů. Vedle toho může být smažení kešu ořechů považováno za zdravější alternativu k jiným zdrojům bílkovin a sacharidů. Stejně důležité jako to, jak jsou kešu ořechy konzumovány, je také přesné množství, které konzumujete. Kromě toho, aby byly kešu ořechy zdravé, je důležité vědět, jak moc jich můžete jíst. Konzumování v přiměřených množstvích může poskytnout mnoho zdravotních výhod, ale příliš mnoho může negativně ovlivnit vaše zdraví. Proto se doporučuje dodržovat doporučené denní dávky a poradit se s odborníkem na výživu, aby byl zajištěn správný příjem živin.

Časté otázky FAQ

Ano, kešu ořechy mohou pomoci snižovat škodlivý LDL cholesterol v krvi. Obsahují zdravé tuky, vlákninu a minerály, které přispívají k zdraví srdce.
Ano, konzumace kešu ořechů může pomoci s hubnutím. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky, což poskytuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu.
Ano, kešu ořechy patří mezi nejčastější potravinové alergeny. Pokud jste citliví na ořechy nebo jiné potraviny, měli byste se kešu ořechů vyvarovat.
Kešu ořechy lze sníst samotné jako snack, přidat k ovesné kaši, smoothies, salátům nebo je použít jako alternativu na dortech a zákuscích.
Kešu ořechy jsou bohaté na minerály, jako je hořčík, fosfor a měď. Dále obsahují vitamíny B a E, které jsou důležité pro zdraví mozku a srdce.
28.04.2024