Všechno, co potřebujete vědět o dračím ovoci (pitaya)

Co je dračí ovoce a jak se pěstuje

Dračí ovoce, známé také jako pitaya, je ovocná rostlina původem z Jižní Ameriky. Jeho jméno pochází z jejich drsné kůže a zelených šupin, které připomínají draka. Dračí ovoce může být různých velikostí a tvarů, ale většinou má oválný nebo kulatý tvar. Pěstování dračího ovoce je velmi jednoduché a může být provedeno v téměř jakémkoli klimatu. Většina druhů potřebuje pouze mírně vlhkou půdu a mírné sluneční záření. Je důležité dbát na to, aby rostlina dostávala dostatek vody a aby byla pravidelně oplavována. Rostlina začne kvést a tvořit plody asi po dvou až třech letech od výsadby. Dračí ovoce se může konzumovat syrové, vařené, pečené nebo sušené. Je to velmi oblíbené ovoce, které se často používá jako složka v džemech, marmeládách, dezertech a koktejlech. Při konzumaci je důležité odstranit šupiny a kůži, aby zůstal pouze sladký a šťavnatý plod.

Historie dračího ovoce

Historie dračího ovoce sahá až do doby starověkého Mayi, kde bylo považováno za významné ovoce s léčivými účinky. Další významnou zemí, kde se dračí ovoce pěstovalo, byla Kolumbie. Zde se již od 13. století pěstovalo a používalo jako lék při léčbě různých neduhů. Ovoce se v té době označovalo jako „pitahaya“. V 16. století bylo ovoce objeveno evropskými mořeplavci, kteří se vraceli z Nového světa. Od té doby se dračí ovoce stalo stále populárnější a začalo se pěstovat i v jiných zemích, jako jsou Thajsko, Vietnam, Malajsie nebo na Tchaj-wanu. V současné době se dračí ovoce pěstuje v mnoha koutech světa a díky svým nutričním hodnotám a exotickému vzhledu si získalo oblibu u mnoha lidí. Dračí ovoce má mnoho zdravotních benefitů, například je zdrojem vlákniny, antioxidačních látek a vitamínu C. Působí pozitivně na zažívání a může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Proto není divu, že se často objevuje jako součást healthy lifestyle stravy a doporučuje se ji zařazovat do jídelníčku.

Nutriční hodnota dračího ovoce

Dračí ovoce, neboli pitaya, je bohaté na živiny a může být skvělým příspěvkem do vašeho jídelníčku. Jedním z důvodů je jeho vysoká nutriční hodnota. Dračí ovoce obsahuje mnoho vitaminů, včetně vitamínu C, vitamínu A a vitamínu B2. Dále obsahuje minerály, jako jsou vápník a železo. Konkrétně obsahuje jedno pitaya asi 18 mg vitamínu C, což je asi jedna pětina denního doporučeného množství. Tento vitamin přispívá ke zdraví kůže, snižuje riziko srdečních onemocnění a zvyšuje imunitu. Dále pitaya obsahuje mnoho antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a zlepšují celkové zdraví. Pro ty, kteří dbají na své hmotnosti, je dobré vědět, že pitaya je také nízkokalorická. Jedna porce obsahuje asi 60 kalorií. Díky této kombinaci živin a nízké kalorické hodnoty je pitaya skvělou volbou pro ty, kteří se snaží držet svou váhu pod kontrolou a zdravě jíst.

Zdravotní přínosy dračího ovoce

Dračí ovoce, také známé jako pitaya, má mnoho zdravotních přínosů. Toto exotické ovoce obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Obsahuje také vysoké množství antioxidantů, což pomáhá chránit tělo před rakovinou, infekcemi a jinými chorobami. Pitaya také obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, vápník a železo. Vitamín C pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti nachlazení a chřipce. Vápník a železo jsou důležité pro udržení zdravých kostí a svalů. Nedávno bylo také zjištěno, že pitaya obsahuje látky nazvané lycopene a beta-karoten, které mohou pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prsu a plic. Navíc pitaya pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a regulovat hladinu cukru v krvi. Proto by pitaya mohla být skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a snížit riziko vzniku mnoha onemocnění.

Jak používat dračí ovoce v kuchyni

Přidání dračího ovoce (pitaya) do vašeho jídelníčku může dodat vašemu tělu mnoho živin. Toto exotické ovoce obsahuje vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které mohou podpořit vaše zdraví. Je snadné integrovat dračí ovoce do svých každodenních jídel. Můžete ho nakrájet a přidat do smoothie, koktejlů nebo salátů. Pokud preferujete sladké pochutiny, můžete si vyzkoušet přípravu dezertu s dračím ovocem. Mnoho dezertů v Asii je připravováno s použitím tohoto exotického ovoce. Můžete si například zkusit připravit dezert s dračím ovocem a kokosem, jemnou pannacottu nebo sorbet s ovocem. Dalším způsobem, jak si vychutnat dračí ovoce, je přidání do různých teplých jídel. Můžete ho například přidat do wok jídel s různými druhy masa a zeleniny, nebo ho použít jako ingredienci na omáčky a dipy. S dračím ovocem si můžete hrát a kombinovat jej s různými ingrediencemi a vytvářet tak své vlastní originální recepty.

Kde koupit a jak skladovat dračí ovoce

Když už víte, jak si pochutnat na dračím ovoci, pojďme se podívat, kde ho můžete zakoupit a jak ho správně skladovat. Dračí ovoce je v České republice stále poměrně exotickým ovocem, a proto se nedostane do každého obchodu. Můžete si ho ale objednat přes internetové obchody specializující se na exotické ovoce, nebo se vydat do specializovaných prodejen s biopotravinami. Při skladování dračího ovoce je důležité dbát na to, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Pokud si ho pořídíte zralé, konzumujte ho co nejdříve, nejlépe do jednoho či dvou dnů. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, uložte ho do lednice při teplotě mezi 5 a 8 stupni Celsia. Dračí ovoce můžete také zamrazit, ovšem po rozmrazení se jeho chuť může mírně změnit. Pokud máte vlastní rostlinu dračího ovoce a chcete si sklizeň uchovat na delší dobu, můžete plody usušit nebo zpracovat na pyré. Sušené plody můžete skladovat až několik měsíců při teplotě okolo 25 stupňů Celsia v suchu a tmavém prostředí. Dračí ovoce je skvělým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, takže se vám vyplatí skladovat ho správně a využít jeho zdraví prospěšné účinky.

Časté otázky FAQ

Dračí ovoce, známé také jako pitaya, je ovocný druh pocházející z Ameriky a Asie.
Dračí ovoce obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů, což může mít pozitivní účinky na zdraví, včetně snížení krevního tlaku a zlepšení trávení.
Ano, dračí ovoce může být úspěšně pěstováno doma, pokud jsou splněny určité podmínky, jako například dostatečné množství slunečního světla a vhodná půda.
Dračí ovoce potřebuje slunečné a teplé prostředí s průměrnou teplotou kolem 27 °C. Půda by měla být dobře odvodněná a s nízkým obsahem soli.
Dračí ovoce lze najít v některých supermarketech a asijských obchodech, ale lze je také zakoupit online.
18.04.2024