Vše, co potřebujete vědět o sezamových semínkách

Co jsou sezamová semínka

Sezamová semínka jsou drobná semena pocházející z rostliny Sesamum indicum, která se pěstuje hlavně v oblastech s teplým podnebím. Jsou to cenná potravina, která je bohatá na proteiny, minerály a vitamíny. Obsahují také velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Sezamová semínka se v tradiční asijské kuchyni používají již po tisíce let. Jsou součástí mnoha pokrmů, včetně sushi, tahini omáčky a sezamového oleje. Jsou také oblíbenou surovinou pro výrobu pečiva a sladkostí. V posledních letech se stávají populárními i v západní kuchyni a často se používají jako ozdoba na chlebu, salátech a polévkách. Pokud máte zájem začít používat sezamová semínka ve vaší kuchyni, můžete je zakoupit v supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou. Mějte na paměti, že sezamová semínka jsou velmi kalorická potravina, takže byste měli omezit množství, které konzumujete, pokud se snažíte snížit svou hmotnost.

Použití sezamových semínek v kuchyni

Sezamová semínka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a bílkovin, což z nich dělá oblíbenou ingredienci v mnoha jídlech. V kuchyni se používají k přidání textury a chuti různým pokrmům, včetně salátů, polévek a pečiva. Dalším oblíbeným použitím sezamových semínek je vytváření sezamové pasty, nazývané tahini. Tahini je klíčovou složkou v mnoha tradičních receptech, například v humusu nebo baba ganoush. Sezamová semínka jsou také populární jako obloha pro sushi nebo jako šťouchaný ocetový salát. Kromě chuti jsou sezamová semínka také známá pro své zdravotní výhody. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, draslíku, vápníku a vitamínu B1. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů a zdravých tuků, které podporují zdraví srdce a snižují riziko vzniku nádorů.

Zdravotní výhody sezamových semínek

Sýrová a sezamová miska je vynikající volba pro ty, kteří mají rádi chuť slaných jídel a nechtějí se těšit jejich zdravým složením. Semínka sezamu jsou plná výživných látek, včetně vlákniny, bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Tyto látky mají mnoho zdravotních výhod, jako je podpora srdečního zdraví a prevence rakoviny. Podle několika studií má sezamové semínko vysoký obsah antioxidantů, které přispívají k ochraně buněk před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto látky také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Vysoký obsah vlákniny v sezamových semínkách také přispívá k trávení a zdraví trávicího traktu. Konzumace těchto semínek může také pomoci s přeměnou potravy na energii a udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Vzhledem k mnoha zdravotním přínosům, které sezamová semínka nabízejí, není důvod, proč by neměly být zařazena do vaší stravy. Můžete je přidat do salátů, pečiva, jogurtů a mnoha dalších jídel.

Možné vedlejší účinky sezamových semínek

Možné vedlejší účinky sezamových semínek zahrnují několik možných reakcí těla na semínka. Někteří lidé mohou být alergičtí na sezamová semínka, což způsobuje různé příznaky, jako jsou zarudnutí kůže, otoky, dušnost a anafylaktický šok. Pokud máte podezření na alergickou reakci, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Další možnou vedlejší účinkou sezamových semínek mohou být gastrointestinální potíže, jako je průjem, nadýmání a bolest v břiše. Tyto symptomy mohou být způsobeny tím, že tělo není schopno rozložit některé složky sezamových semínek. Pokud trpíte zánětlivým onemocněním střev nebo jste náchylní k zažívacím potížím, měli byste omezit množství sezamových semínek, které konzumujete. V neposlední řadě mohou semínka sezamu také ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Sezamová semínka obsahují sacharidy, které mohou být rychle absorbovány tělem a způsobit nárůst hladiny cukru v krvi. Lidé s cukrovkou by si měli být vědomi této možnosti a měli by konzumovat sezamová semínka s opatrností.

Jak skladovat a používat sezamová semínka

Aby mohly sezamová semínka zůstat čerstvá po dlouhou dobu, je důležité skladovat je správným způsobem. Doporučuje se uchovávat semínka v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě. Také je důležité, aby byly semínka skladována ve tmě, protože světlo může ovlivnit chuť a kvalitu semínek. Sezamová semínka jsou velmi všestranným přísadou, která se používá při vaření. Mohou být použita jako ochucovadlo do salátů, sendvičů a pokrmů z rýže. Sezamová semínka také obsahují mnoho živin, jako jsou vitamíny B a E, hořčík a vápník. Při používání sezamových semínek je důležité dodržovat správné množství, protože příliš mnoho sezamových semínek může vést k nadměrnému příjmu kalorií. Doporučuje se používat asi 2 lžíce sezamových semínek denně jako součást zdravé stravy.

Recepty s sezamovými semínky

Recepty s sezamovými semínky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí přidat do svého jídelníčku více zdravých potravin. Sezamová semínka jsou skvělým zdrojem minerálů, vitamínů a antioxidantů. Lze je použít jako ozdobu nebo přísadu do mnoha jídel. Jedním z oblíbených receptů s sezamovými semínky je sezamové kuře s broskvemi. Tento recept je rychlý a jednoduchý. Stačí smíchat sezamová semínka s kořením, omastit kuře olejem a posypat ho směsí. Poté ho zapečeme dozlatova. Když se kuře peče, připravíme si lístkovou cibuli a broskve, které podáváme společně s kuřetem. Dalším zajímavým receptem s sezamovými semínky je hummus s sezamovým olejem. Tento recept je určen pro ty, kteří mají rádi orientální kuchyni. Důležitou surovinou pro přípravu tohoto receptu jsou čočkové luštěniny, které se spolu s kořením, olivovým olejem a sezamovým olejem rozmixují v mixéru dokonalé úrovně. Hotový hummus podáváme s arabským chlebem a zeleninou. Recept na hummus je skvělou volbou jako pomazánka nebo jako předkrm při rodinné oslavě. Posledním receptem s sezamovými semínky je dezert. Sezamové keksi jsou lehké a chutné. Stačí umíchat těsto z mouky, cukru, máska a sezamových semínek. Těsto tvarujeme do malých koulí, které necháme péct v troubě. Hotové keksi podáváme s různými druhy ovocných marmelád nebo ovocem jako například malinami czy borůvkami.

Časté otázky FAQ

Ano, sezamová semínka jsou oblíbenou přísadou v české kuchyni. Často se používají jako příloha nebo jako surovina v pečení.
Ano, sezamová semínka jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, obsahují více než 4 gramy bílkovin na porci.
Ano, sezamová semínka mohou být užitečná při hubnutí, protože jsou velmi nasycující a pomáhají udržet pocit sytosti po jídle.
Lidé trpící alergií na sezamová semínka by měli být velmi opatrní, protože alergická reakce může být závažná. Pokud si nejste jisti, zda jste alergičtí, poraďte se s lékařem.
Sezamová semínka lze použít na mnoho různých způsobů, například v obilovinách, polévkách, salátech nebo jako posyp na chléb nebo bagety.
Sezamová semínka jsou k dispozici v mnoha obchodech s potravinami, ale také je lze zakoupit online na různých e-shopů.