Vše, co potřebujete vědět o mandlích

Co jsou mandle a jaké jsou jejich vlastnosti

Mandle jsou semena ořechovníku sladkého. Tento ovocný strom patří do botanické čeledi růžovitých rostlin, vyskytuje se v oblastech s mírným podnebím. Mandle jsou jedním z nejstarších ovoce v Evropě, archeologické nálezy dokazují, že se používaly již v paleolitu. Mandle jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů na světě. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, jako je vitamín E, hořčík, vápník a draslík, což pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a diabetes. Dále obsahují zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny, což z nich dělá dobrý zdroj energie a důležitý prvek veganské a vegetariánské stravy. Mandle mají také antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, což by mohlo pomoci ochránit tělo před infekcemi a záněty. Mají také pozitivní vliv na trávení a přispívají ke zdraví kůže a vlasů. Pro ty, kteří chtějí zhubnout, mohou být mandle také užitečné, protože se jedná o potravinu s nízkým obsahem sacharidů, ale vysokým obsahem bílkovin a zdravých tuků, které pomáhají udržovat pocit sytosti.

Výživové hodnoty mandlí

Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, avšak vysoký obsah tuku může vést ke zvýšenému příjmu kalorií. 100 gramů mandlí obsahuje téměř 600 kalorií a přibližně 50 gramů tuku. Nicméně, tuky v mandlích jsou hlavně zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, což jsou tuky, které podporují zdraví srdce. Kromě zdravých tuků obsahují mandle také mnoho důležitých živin. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a některé vitamíny a minerály, jako je vápník, železo, draslík a hořčík. Mandlové mléko se také stává oblíbenou alternativou mléka pro lidi s intolerancí laktózy nebo vegany. Je důležité si však uvědomit, že při konzumaci mandlí by se mělo dbát na množství, zejména pro ty, kteří sledují svou tělesnou hmotnost. Mezinárodní výživová společnost doporučuje denní dávku 30 gramů. Mandle by se také měly skladovat v suchu, aby nedocházelo k zapaření olejů, což by vedlo k poklesu kvality a chuti.

Zdravotní přínosy mandlí

Zdravotní přínosy mandlí jsou mnohostranné a řada výzkumů potvrzuje, že mandle jsou dobré pro srdce. Tyto ořechy obsahují zdravé tuky - mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny - které mohou přispět k nižší hladině cholesterolu v krvi. Studie také prokázaly, že konzumace mandlí může vést ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. Mandle jsou také bohaté na vlákninu, která napomáhá trávení a může snížit výskyt cukrovky druhého typu. Dále obsahují vitamín E, který je důležitý pro zdraví kůže a pro ochranu buněk před poškozením volnými radikály. A pokud se chcete zbavit přebytečných kil, mandle se vám mohou stát nejlepším přítelem, jelikož vám díky obsahu bílkovin a vlákniny mohou dodat pocit sytosti a zpomalit hlad. Soustředění a paměť můžete také zlepšit konzumací mandlí. Ty obsahují riboflavin, hořčík a vitamín B2, což všechno jsou důležité živiny pro kognitivní funkce mozku. A díky obsahu železa, mohou mandle pomoci s odbouráváním únavy a energií. Pokud tedy hledáte malý zdroj energie, zkuste si dát při svačině hrst mandlí.

Jak konzumovat mandle

Jak konzumovat mandle je další důležitou částí, pokud se rozhodnete pro tyto skvělé oříšky. Pokud si zakoupíte celé mandle, můžete je sníst syrové, namočené nebo opečené. Vaření mandlí není nutné, ale někteří lidé preferují mandle namočené nebo pečené pro lepší chuť. Je třeba si dát pozor, aby se mandle nezkazily. Chcete-li zabránit zkažení, uchovávejte je v suché a chladné místnosti. Nejlepší způsob, jak předejít zkažení mandlí, je skladovat je v lednici. Pokud tyto postupy budete dodržovat, můžete si být jisti, že mandle budou dlouho skladovatelné a zachovají si svůj vynikající chuť. Vápník je důležitý pro zdraví kostí a mandle jsou skvělým zdrojem tohoto minerálu. Pokud hledáte způsob, jak zvýšit příjem vápníku, můžete konzumovat mandle. Pokud se snažíte zhubnout, není potřeba mít obavu, mandle obsahují zdravé tuky, které pomáhají udržet pocit sytosti a zpomalují hlad. Mandle jsou skvělým zdrojem bílkovin, můžete je tak přidávat do smoothie, jogurtu nebo do pečiva, zlepšíte tak nutriční hodnotu vašich jídel.

Jaký je rozdíl mezi celými a oloupanými mandlemi

Celé a oloupané mandle jsou dvě varianty, které se liší vzhledem a chuťovým vlastnostmi. Celé mandle jsou přírodní, neklíčené ořechy a jsou k dispozici se slupkou nebo bez slupky. Mají mírně křehkou strukturu a jsou obvykle větší než oloupané mandle. Oloupané mandle jsou ořechy ze kterých byla odstraněna slupka a jsou obvykle menší než jejich celé protějšky. Kromě svého vzhledu mají celé a oloupané mandle také odlišné chuťové vlastnosti. Celé mandle mají díky své přirozené slupce mírně lískovou chuť a jsou vhodné pro použití v receptech, jako jsou mandlové máslo, mandlové nápoje nebo jako mezičlánek, přímo z ruky. Oloupané mandle mají jemnou chuť bez náznaku hořkosti a jsou často používány v cukrářských výrobcích, jako jsou piškoty, marcipán nebo dezerty. Celé a oloupané mandle mají také své výhody a nevýhody z hlediska skladovaní a trvanlivosti. Celé mandle mají delší trvanlivost a jsou méně náchylné k oxidaci, protože zůstávají chráněny slupkou. Na druhé straně oloupané mandle mají kratší trvanlivost, protože jsou více vystaveny vzduchu a oxidaci. Když se ukládají, je důležité zajistit, aby byly skladovány na suchém a tmavém místě s výrobky z obou variant.

Jak si uskladnit mandle

Mandle jsou lahodným a zdravým snackem, který můžeme sníst kdykoli. Pokud byste se ale chtěli užívat mandle po celý rok, je správné si je správně uskladnit. Pokud chcete udržet mandle delší dobu čerstvé, je nejlepší je uskladnit v chladničce nebo mrazničce. Můžete je uložit do vzduchotěsných kontejnerů nebo igelitových sáčků, aby udrželi nasládlou chuť. Alternativně můžete použít skleněné nádoby, které jsou také velmi účinné při uchovávání mandlí jedinečné chuti. Pamatujte si, že mandle nevábně voní a mohou být náchylné k plesnivosti, když jsou vystaveny teplu a vlhku. Pokud nechcete mandle skladovat v chladničce nebo mrazničce, ujistěte se, že je uskladníte na suchém a chladném místě v dobře uzavřené nádobě. Pokud se mandle staly příliš vlhkými nebo začínají smrdět, je pravděpodobně nejlepší je vyhodit a koupit nové. V případě, že si koupíte nadměrné množství mandlí, můžete si je také nasušit a uskladnit v suchém a chladném místě. Prosoubarajte, aby byly mandle potřeny suchým hadříkem před uskladněním, aby byly odstraněny přebytečné tuky a vlhkost. S těmito jednoduchými tipy by se vám měly vaše mandle uchovat chutné a čerstvé po dlouhou dobu.

Časté otázky FAQ

Ano, mandle jsou zdravé a jsou považovány za superpotravinu díky své výživové hodnotě a zdravotním přínosům.
Mandle poskytují řadu zdravotních přínosů, jako je snížení rizika vzniku srdečních onemocnění, diabetu a rakoviny. Obsahují také vitaminy, minerály a prospěšné tuky.
Ano, díky obsahu bílkovin, vlákniny a zdravých tuků mohou mandle pomoci s hubnutím a udržením ideální váhy.
Ano, neslazené mandle jsou lepší volbou, protože cukr a jiné přidávané látky mohou snížit jejich nutriční hodnotu a přidat zbytečné kalorie.
Mandle lze snadno zařadit do běžné stravy. Můžete je konzumovat samotné jako svačinu, přidávat je do zeleninových salátů, smoothies nebo pečených dobrot.
Mandle nejsou přímo spojeny s alergiemi na ořechy, ale mohou obsahovat stopové množství alergenů. Pokud máte alergii na ořechy, poraďte se s lékařem před konzumací mandlí.