Vše, co potřebujete vědět o lucumě

Co je lucuma?

Co je lucuma? Lucuma je ovocný strom původem z Peru, který produkuje sladké a chutné ovoce, které má podobu malého avokáda. Lucuma je oblíbenou součástí mnoha peruánských pokrmů díky svému vynikajícímu sladkému a kořeněnému chuťovému profilu. Lucuma má mnoho zdravotních výhod, z nichž se těší mnoho Peruanů. Toto ovocné dřevo obsahuje mnoho důležitých živin, jako jsou vitamín C, železo a vláknina. Lucuma také obsahuje karotenoidy, které jsou známy pro své silné antioxidantové účinky. Lucuma se používá při vaření a pečení různých dezertů, jako jsou dorty, zmrzlina a nejrůznější dezerty. Je také oblíbenou přísadou do smoothies a čajů. Pokud hledáte lahodné a zdravé ingredience k vašim pokrmům, není třeba hledat dál než lucuma, která přidá svou unikátní chuť a mnoho zdravotních výhod.

Historie a původ lucumy

Lucuma je ovocný druh ze stromu Pouteria lucuma, který pochází z Jižní Ameriky, zejména z Peru a Chile. Historie Lucumy sahá až do období Inků, kteří ji považovali za posvátný symbol. Inca umělcům sloužila jako zdroj inspirace pro své sochy a obrazy. Dnes je Lucuma známá po celém světě a často se používá jako přísada do zmrzlin a jiných sladkostí. Původ Lucumy spočívá v peruánských Andách, kde se stala součástí místní kultury a tradiční kuchyně. V Peru je Lucuma známá jako "zlaté ovoce" a díky své atraktivní sladké chuti se stala jednou z nejpopulárnějších plodů v Jižní Americe. V současné době se Lucuma sází i v jiných částech světa, jako jsou třeba Austrálie, Nový Zéland nebo Jižní Afrika. Zralá Lucuma má výraznou sladkou chuť a žlutou barvu. Ovoce se obvykle konzumuje čerstvé, ale může být také sušené a mleté na prášek, který se poté používá jako přísada do dezertů, nápojů a koktejlů. Lucuma obsahuje velké množství vitamínů B3 a C, minerálů a antioxidantů, což ji činí zdravou volbou pro každého, kdo touží po sladké chuťi bez pocitu viny.

Chuť a použití lucumy v kuchyni

Lucuma je ovocem původem z Andských hor v Jižní Americe, které má výraznou chuť a mnoho výživových výhod. Chuť Lucumy lze přirovnat ke kříženci vanilky a karamelu, což ji dělá populární přísadou pro dezerty. S její přítomností získají dezerty jemnou sladkou chuť, která není příliš přeslazená. Lucuma se může používat v různých receptech, od dezertů až po nápoje. Toto ovoce se nejčastěji přidává do dezertů jako například zmrzliny, koláčů, pudinků nebo karamelek. Navíc se používá také jako přísada do nápojů jako smoothie nebo koktejly. Lucuma dodává nápojům sladkou a ovocnou chuť. Lucuma je také velmi zdravá přísada. Ovoce je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje také mnoho antioxidantů, což napomáhá k ochraně proti rakovině a jiným nemocem. Navíc má Lucuma nízký glykemický index, což znamená, že po jeho konzumaci se cukr v těle uvolňuje pomalu a postupně. To je ideální pro diabetiky a pro každého, kdo se snaží o udržení zdravého jídelníčku.

Zdravotní přínosy lucumy

Lucuma je superpotravina se mnoha zdravotními přínosy. Obsahuje velké množství vitamínů B3 a B5, které pomáhají udržovat zdraví nervového systému a podporují metabolismus energie. Dále obsahuje také vitamín C, který pomáhá udržovat zdravou pokožku a podporuje srdeční zdraví. Lucuma také obsahuje draslík, který podporuje zdraví srdce a optimální krevní tlak. Dalším zdravotním přínosem lucumy je její vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat zdravé trávení a podporuje zdravou hmotnost. Lucuma také obsahuje karotenoidy, což jsou silné antioxidanty, které chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Tato superpotravina navíc pomáhá udržovat zdravé kosti díky svému vysokému obsahu vápníku. Vzhledem k tomu, že lucuma obsahuje přirozeně nízkou hladinu cukru, je vhodná pro lidi s diabetem nebo s cukrovkou. Lucuma také obsahuje hořčík, který je důležitý pro zdraví kostí a svalů, a mangan, který hraje důležitou roli v metabolismu. Díky svým vlastnostem se lucuma v poslední době stala velmi populární jako přísada do smoothies, dezertů a dalších jídel.

Jak koupit a skladovat lucumu

Pokud chcete koupit čerstvou lucumu, vyberte si plody, které mají pevnou až tvrdou slupku a jsou žluté až nachové barvy. Pokud si nejste jisti, jaký stav má být zralý, tak se můžete poradit s prodejcem nebo se podívat na návod na internetu. Skladování lucumy vyžaduje sucho a temné místo při pokojové teplotě. Zralé plody lze uchovat v lednici po dobu asi týdne. Pro dlouhodobé skladování je ale nejlepší lucumu usušit. Pokud máte doma sušičku na ovoce nebo exsicanty, můžete plody usušit sami. Usušené plody lze uchovat po dobu až několika měsíců. Při skladování je důležité dbát na to, aby se na plodech neobjevila plíseň. Pokud se u plodů objeví hnědé skvrny, je to znamení, že jsou zhnité a není vhodné je konzumovat. Lucuma je ovocem, které se přidává do mnoha sladkých jídel a podává se například jako náhražka cukru v dortech nebo zmrzlině.

Recepty s lucumou

Recepty s lucumou jsou vynikající a zdravé alternativy k běžným dezertům. Lucuma je ovocem pocházejícím z Andského pohoří, které je bohaté na vitamíny a minerály. Lucuma je také nízká na glykemickém indexu, což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Lucuma je populární v mnoha druzích dezertů, včetně zmrzliny, koláčů a dortů. Lucumová zmrzlina je nejvíce populární recept s lucumou a může být snadno vyrobená doma pomocí syrového cukru, mléka a lucumového prášku. Přidáním karamelového sirupu nebo čokolády můžete změnit chuť na něco výjimečného. Navíc můžete přidat lucumu do smoothie nebo smoothie míchanky pro proteinové nápoje. Lucuma má vynikající banánovou a javorovou chuť, což z něj dělá skvělé doplňování pro jakýkoliv ovocný nápoj. S lucumou můžete také vytvořit zdravé náhražky cukru. Lucumový prášek může nahradit cukr v různých receptech a vytvořit zdravé sladkosti pro celou rodinu.

Časté otázky FAQ

Lucuma je ovocný strom, který pochází z Peru. Plody stromu jsou oranžové a mají sladkou chuť. Lucuma se také nazývá 'zlatem Inků'.
Lucuma se používá k výrobě dezertů, zmrzlin, smoothies a dalších sladkých jídel. Můžete ji také konzumovat jako sušenou formou jako náhradu cukru.
Lucuma je bohatá na vitamíny a minerály, např. železo, zinek či vitamín B3. Má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny.
Lucumu můžete zakoupit v mnoha e-shopech s tradičními potravinami, ale i ve specializovaných prodejnách s superpotravinami nebo v prodejnách zdravé výživy.
Lucumu můžete použít k přípravě dezertů, smoothies, zdravých muffinů, arašídového másla a mnoho dalších sladkých jídel.
Lucuma je unikátní svým vysokým obsahem antioxidatniv, vlákniny oraz řady nutričních látek, zaměřenými na zdravou pokožku a stabilizací hladiny cukru v krvi.