Vše, co potřebujete vědět o Chaga houbě

Co je Chaga houba?

Chaga, také nazývaná hlíva ústřičná nebo březový kůň, je houba, která se nachází na kůře březových stromů. Má dlouhou historii v tradiční ruské a čínské medicíně jako bylinný lék. Chaga obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, vitamínů a minerálů, což z ní činí mocný přírodní prostředek k podpoře imunitního systému a zdraví. V poslední době se chaga stala velmi populární mezi lidmi, kteří hledají přírodní řešení pro zlepšení svého zdraví. Příznivci chagy tvrdí, že může pomoci s mnoha zdravotními problémy, jako jsou například bolesti hlavy, trávicí potíže, artritida, a dokonce i rakovina. Navzdory tomu, že je chaga považována za bezpečnou pro většinu lidí, je vždy nejlepší konzultovat s lékařem před přidáním nového doplňku stravy do vaší rutiny, aby se zamezilo možným vedlejším účinkům.

Historie Chaga houby

Historie Chaga houby sahá až do dávných dob, kdy ju používali zástupcovia Sibiřských kmeňov. Táto zázračná huba je považovaná za jeden z najlepších adaptogénov na svete a jej výhody sa prezentujú už celé stáročia. Na základe mnohých údajov vieme, že Chaga houba bola používaná na zlepšenie imunitného systému, na zmiernenie príznakov stresu či na podporu trávenia. V starom Ríme bola Chaga houba nazývaná "Divine Mushroom" a bola pripisovaná liečivé účinky, ktoré pomáhali pri bolestiach hlavy či zmiernení symptómov tuberkulózy. Síce bolo obdobie, kedy bola táto huba zabudnutá, avšak v 20. storočí sa jej popularita opäť začala zvyšovať s príchodom výskumu čajov. V súčasnej dobe sa potvrdzuje jej skutočná hodnota. Niektoré štúdie naznačujú, že pomáha v boji proti bunkovému starnutiu, rakovine či kardiovaskulárnym ochoreniam. Je to matka príroda, ktorá nám dáva dar vo vytvorení Chaga nápojov, ktorými si môžeme pomôcť vo finálnej fáze procesu liečby alebo preventívne zlepšiť náš celkový zdravotný stav.

Zdravotní přínosy Chaga houby

Zdravotní přínosy Chaga houby jsou neuvěřitelné. Chaga obsahuje mnoho antioxidantů, které bojují proti stárnutí a zmírňují záněty. Tyto antioxidanty také zvyšují imunitní systém a pomáhají chránit tělo před nemocemi. Dalším skvělým benefitem Chaga houby je její schopnost snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu v těle. Toto je zejména užitečné pro lidi trpící obezitou nebo cukrovkou. Chaga houba také podporuje trávení a detoxikaci těla. Posledním, ale zdaleka nejméně důležitým benefitem Chaga houby je její schopnost bojovat proti růstu rakovinných buněk v těle. Studie ukázaly, že Chaga houba může být účinná při léčbě různých typů rakoviny, jako je rakovina jater, plic a tlustého střeva. Tyto úžasné zdravotní přínosy Chaga houby z ní dělají skvělý doplněk stravy pro každého, kdo si chce udržet zdravé tělo a duši.

Jak se konzumuje Chaga houba?

   Jak se konzumuje Chaga houba? Chaga houba je nejčastěji využívána k přípravě čaje, díky čemuž si udržuje své vynikající zdravotní vlastnosti. Ke konzumaci čaje z Chaga houby postačí pouhá kávová lžička drcené houby, kterou nakapeme do vroucí vody a necháme luhovat asi 5 až 10 minut.   Další možností je využít instantní přípravky, které lze zakoupit v obchodech s potravinami či přes internet. Tyto přípravky je třeba pouze přilít do vody a promíchat. Chaga houba se rovněž dá využít k přípravě tinktury, kterou lze přidat do různých pokrmů. Pro přípravu tinktury nakrájíme houbu na menší kousky a přidáme jí 70% alkoholu či vodky. Poté necháme tinkturu asi 2 až 4 týdny louhovat na tmavém místě a občas protřepeme. Hotovou tinkturu následně lze přidat do polévek, omáček či např. smoothie. Vyplatí se využívat Chaga houby do svého jídelníčku a vychutnat si tak nejen vynikající chuť, ale i zdravotní benefity.

Možné vedlejší účinky Chaga houby

Přestože je Chaga houba obecně považována za bezpečnou, existují některé možné vedlejší účinky, na které by se měli lidé zaměřit. Mezi nejčastější patří digestivní problémy, jako je průjem a nadýmání. Tyto vedlejší účinky jsou způsobeny vysokým obsahem vlákniny v houbě, která může být těžko stravitelná v některých případech. Dalším možným vedlejším účinkem Chaga houby může být některé alergické reakce. Pokud máte předchozí alergii na jiné houby, měli byste být opatrní, když zkoušíte Chaga houbu. Pokud se vyskytnou alergické symptomy, jako jsou vyrážky nebo svědění, měli byste okamžitě přestat užívat Chagu a vyhledat lékařskou pomoc. V neposlední řadě, lidé s krevními poruchami, jako je například nízký krevní tlak nebo problémy s krvácením, by měli být opatrní při užívání Chaga houby. Hlavním důvodem je to, že houba může ovlivňovat krevní srážlivost. Pokud máte jakékoliv zdravotní problémy, měli byste se vždy poradit se svým lékařem předtím, než začnete užívat Chagu.

Kde lze zakoupit Chaga houbu?

Kde lze zakoupit Chaga houbu? Pokud hledáte tento unikátní přírodní produkt, máte na výběr několik možností. Místem, kde již mnoho lidí nakupuje, jsou specializované obchody se zdravou výživou. Ty se nachází ve větších městech, ale můžete narazit i na některé e-shopy s tímto sortimentem. Mezi možnosti nákupu Chaga houby patří také lékárny, kde většinou naleznete různé přípravky z této suroviny. Zde se můžete poradit s lékárníkem, který vám poradí, jaký produkt je pro vás nejvhodnější. Další možností je nákup od drobných prodejců, kteří prodávají zdravotnické potřeby a doplňky stravy. Tyto prodejce můžete najít v tržnicích nebo na specializovaných akcích, jako jsou třeba farmářské trhy.

Časté otázky FAQ

Chaga je houba rostoucí na březových stromech v severní Evropě a Rusku. Obsahuje velké množství antioxidantů.
Chagu můžete zakoupit v mnoha zdravotnických obchodech nebo na internetu.
Chaga obsahuje vysoké množství antioxidantů a polysacharidů, které mohou podpořit tvorbu imunitních buněk.
Chaga má hořkou chuť, ale v kombinaci s medem nebo citronem může být chutnější.
Při užívání Chagy byste měli být opatrní, pokud trpíte cukrovkou nebo hypertenzí. Pokud si nejste jisti, měli byste se poradit s lékařem.
Chagu lze užívat buďto jako čaj, nebo jej přidat do smoothie nebo jiného jídla. Důležité je, aby byla Chaga správně připravená.