Kasein - Výhody a nevýhody tohoto bílkovinového doplňku stravy

Co je kasein a jak působí na naše tělo?

Kasein je bílkovina, kterou najdeme v mléce a jejích vedlejších produktech, jako je tvaroh či sýry. Tato látka se pomalu tráví a je tedy vhodná pro udržení stavu anabolismu v organismu - stavu, kdy v těle probíhá syntéza nových buněk a tkání. Kasein je také často používán v doplňcích stravy pro sportovce, kteří chtějí zlepšit svou svalovou regeneraci. Kasein se nachází převážně v mléčných výrobcích a tedy i výrazně ovlivňuje trávení. Díky své pomalé trávení se v těle uvolňuje postupně a pomalu, a tudíž je vhodný pro noční doplnění bílkovin. Zásoba kaseinu se tak využívá při regeneraci a růstu svalů během nočního spánku. Vědci také zjistili, že když jsou kaseinové proteiny v žaludku, mohou uvolňovat bioaktivní peptidy, které příznivě regulují krevní tlak a metabolismus tuku. Kasein tedy nejenže pomáhá s růstem svalů a regenerací, ale také může mít pozitivní vliv na celkové zdraví člověka.

Výhody používání kaseinu

Kasein je výborným zdrojem bílkovin, který má několik výhod. Jednou z těchto výhod je, že se téměř úplně vstřebává pomalu, což znamená, že poskytuje tělu dlouhodobě potřebné živiny. Díky tomu kasein pomáhá udržet svalovou hmotu a snižovat její ztrátu při cvičení. Další výhodou používání kaseinu je, že snižuje hladinu kyseliny mléčné v těle během tréninku. To může pomoci snížit bolest svalů a posílit výkon. Kasein také napomáhá trávení a celkovému zdraví střev. Kasein může být výbornou volbou pro sportovce nebo osoby, které se snaží zhubnout, jelikož dokáže poskytnout tělu vysoké množství bílkovin s minimálním množstvím tuků a sacharidů. Nicméně, jako všechny doplňky stravy, by měl být kasein používán jako součást celkově zdravého životního stylu.

Podporuje svalovou regeneraci během spánku

Kasein je bílkovina, která se postupně uvolňuje do těla. Proto je ideální pro podporu svalové regenerace během spánku. Kaseinový prášek může být konzumován před spaním, aby se tělo během noci dostalo k potřebné dávce bílkovin. Tento proces také pomáhá udržovat svalovou hmotu a zvyšuje výkonnost sportovce. Během spánku probíhají v těle regenerační a opravné procesy. Pokud tělo nemá dostatek bílkovin, může dojít ke ztrátě svalové hmoty. Kasein pomáhá tento proces zabránit tím, že dodá tělu potřebné bílkoviny na dlouhou dobu, čímž se zamezí katabolismu svalů během noci. Kaseinová bílkovina obsahuje také velké množství aminokyselin, které jsou klíčové pro regenerační procesy v těle. Konzumace kaseinu před spaním tak může pomoci nastartovat celý proces regenerace a opravy svalů. Tento zdroj bílkovin je také vhodný pro lidi, kteří by chtěli zvýšit svou svalovou hmotu.

Aktivní příjem bílkovin po celý den

Aktivní příjem bílkovin po celý den je klíčový pro zachování svalové hmoty. Kaseinové proteiny jsou ideální pro tento účel, protože se postupně uvolňují v průběhu několika hodin, což umožňuje udržet svalovou bílkovinovou syntézu během celého dne. Proto je doporučeno konzumovat kaseinový protein před spaním, aby se minimalizoval katabolický stav během spánku. Příjem bílkovin by měl být rozložen prováděním malých jídel během celého dne. Tento způsob napomáhá udržet namáhané svaly v anabolickém stavu. Úplné jídlo by mělo obsahovat kvalitní zdroje bílkovin, jako jsou například vejce, ryby, hovězí nebo kuřecí maso. Pokud však potřebujete dodat další zdroje bílkovin, můžete zvolit doplňky výživy bohaté na kaseinové proteiny. Začlenění kaseinových proteinů do vaší stravy může vést k prevenci nežádoucího rozkladu svalové hmoty během nočního spánku nebo během nitru denního periodu, kdy se vyskytuje delší časový odstup mezi jídly. Doporučená denní dávka bílkovin se může lišit podle celkového energetického výdeje a individuálních potřeb. Nicméně, dodržování pravidelného příjmu proteinů po celý den je důležité pro optimální svalový růst a regeneraci.

Možné nevýhody užívání kaseinu

Užívání kaseinu jako doplňku stravy s sebou přináší potenciální nevýhody. Jedním z nejčastějších problémů užívání kaseinu může být zažívací potíže, jako jsou nadýmání, průjem nebo zácpa. To může být způsobeno tím, že někteří lidé mají obtíže s trávením velkého množství bílkovin. Další nevýhodou použití kaseinu jako doplňku stravy může být jeho vysoká cena v porovnání s jinými typy bílkovinových doplňků. Pokud jste na přísném rozpočtu, může být pro vás nákladově účinnější hledat jiné zdroje bílkovin. Kromě toho existuje malý podíl lidí, kteří jsou alergičtí na kasein, což může vést k vážným zdravotním problémům. Pokud máte alergie na mléko a mléčné výrobky, kasein by pro vás nemusel být vhodný. Než začnete používat jakýkoli nový doplněk stravy, vždy se poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Jak vybrat kvalitní kaseinový protein

Jak vybrat kvalitní kaseinový protein? Je důležité vybírat kvalitní kaseinový protein, který bude splňovat vaše požadavky a cíle. Při výběru kaseinového proteinu je důležité si všímat množství bílkovin na jednu porci, ale také kvality samotného proteinu. Vyberte si kaseinový protein bez přidaných sladidel a umělých barviv. Je také důležité si všímat typu kaseinového proteinu, který si vybíráte. Kaseinový protein se vyskytuje ve dvou formách - micelární a kalciový. Kalciový kasein se tráví rychleji a je vhodný pro ty, kteří hledají rychlejší zdroj bílkovin. Na druhé straně micelární kasein se tráví pomaleji a je vhodnější pro ty, kteří hledají delší dodávku bílkovin pro tělo. Zkontrolujte si také obsah sacharidů a tuku v daném kaseinovém proteinu. Pokud hledáte kaseinový protein pro svůj trénink a zároveň se snažíte o redukci tukové hmoty, vybírejte kaseinový protein s co nejnižším obsahem sacharidů a tuku na jednu porci.

Časté otázky FAQ

Kasein je bílkovina nacházející se v mléce a je složen ze sloučeniny kyseliny glutamové a dusíku. Je to jeden z hlavních proteinů nalezených v mléce a přispívá k výživě savců, včetně lidí.
Kasein se vyrábí oddělením od mléčného cukru a tuku pomocí kyseliny a enzymů. To nakonec vytvoří sýrovou tekutinu, která se pak suší a brousí do práškového tvaru.
Kasein je pomalu trávený protein, což znamená, že může dodávat tělu postupnou dávku aminokyselin po celou dobu trávení. To je užitečné pro lidi hledající dlouhodobý zdroj proteinu, jako jsou sportovci nebo ti, kteří chtějí hubnout.
Kasein se obvykle používá jako doplněk stravy a je obvykle konzumován ve formě proteinového prášku smíchaného s tekutinou nebo s jídlem. Nejoblíbenější doba pro konzumaci je před spaním, aby se tělo mohlo během spánku dostat k postupnému zdroji aminokyselin.
Pro většinu lidí není užívání kaseinu spojeno s žádnými vedlejšími účinky. Nicméně lidé alergičtí na mléčné proteiny by si měli dávat pozor, stejně jako každý, kdo má problémy s ledvinami nebo játry, nebo kdo užívá léky proti srážení krve.
Kasein a syrovátkový protein jsou oba bílkoviny, ale mají několik rozdílů. Kasein je pomalu trávený protein, zatímco syrovátkový protein se rychleji tráví. To znamená, že kasein může být užitečnější pro lidi hledající dlouhodobý zdroj proteinu, zatímco syrovátkový protein může být užitečnější pro lidi hledající rychlé zvýšení hladiny aminokyselin v těle, například po tréninku.
04.03.2024