Co vše byste měli vědět o hořčici

Historie hořčice

Historie hořčice, která se používá jako chuťové dochucovadlo a koření, sahá až do starověkého Egypta a Mezopotámie. První písemné zmínky o hořčici pochází ze 4. století před naším letopočtem, kdy byla používána jako léčivý prostředek. V Indii se hořčice používala k léčbě tripy a kašle, zatímco starověké Řekové a Římané si ji oblíbili jako voňavou přísadu do jídel. V Evropě se hořčice stala populární v raném středověku, především v anglosaských zemích. Když byla trhovým zbožím, byla nazývána "senap", což v sanskrtu znamená "dobré zrna". Celý proces zpracování hořčice od surového semene po hotovou produkci byl poměrně složitý a zahrnoval mletí, maceraci, broušení a zpracování oleje. V současnosti se hořčice používá jako chuťové dochucovadlo do jídel, omáček, marinád, přísad do salátů a sendvičů a také jako konzervant pro uzeniny. Existuje celá řada druhů hořčice, které se liší nejen chutí, ale také složením a kvalitou. Hořčice je také oblíbená alternativa ketchupu a majonézy v mnoha evropských zemích.

Typy hořčice

Typy hořčice jsou rozmanité a využívají se v různých oblastech. Mezi nejznámější a nejčastěji používané patří hořčice hnědá a hořčice bílá. Hnědá hořčice obsahuje olejové látky, které dávají charakteristickou chuť. Bílá hořčice se na rozdíl od hnědé hořčice vyrábí bez použití oleje a má jemnější chuť. Kromě těchto základních typů hořčice existuje řada dalších variant, například hořčice Dijon, která se vyrábí ze smíchání bílé a hnědé hořčice a má pikantní chuť. Hořčice s medem je sladší varianta, která obsahuje kromě hořčice také med a koření. V poslední době se stává populární i tzv. horčáková omáčka, která se vyrábí z hořčice a přidává se k různým druhům jídel. Každý typ hořčice se hodí pro jinou příležitost. Hnědá hořčice se využívá především v kuchyni, jako koření na maso, do marinád nebo do omáček. Bílá hořčice se používá v kosmetice k výrobě masek a peelingů. Hořčice Dijon se skvěle hodí do salátových dresinků. Hořčice s medem se nejčastěji používá k dochucení marinád a pečeného masa.

Využití hořčice v kuchyni

Hořčice je oblíbenou kořenou v mnoha kuchyních po celém světě. Zvláště v Evropě její výroba a konzumace má bohatou historii, která sahá až do antických Řecka a Říma. V současné době se hořčice používá především jako koření do různých pokrmů, a to buď v suché formě, nebo jako tekutina. Využití hořčice v kuchyni je široké a různorodé. Jedním z nejznámějších pokrmů, kde se hořčice používá, je bezesporu horká ličková omáčka, která se podává k masu, nebo zelenině. Hořčice se také často přidává do salátových dresinků, marinád a omáček. Na jihu USA je hořčice neodmyslitelnou součástí barbecue, neboť se používá na ochucení masa a zároveň pomáhá zmírňovat tukovost pokrmu. Ve Velké Británii se hořčice používá v tradičním pikantním omáčce Branston pickle, která se podává k toustům nebo ke klobásám. V kuchyni platí, že hořčice se dá použít prakticky ke všem druhům masa, zeleniny, ale i ke svačinkám nebo dezertům. Pokud ovšem nejste fanoušky ostré chuti, volte raději sladké varianty nebo hořčici s nižším podílem hořkých jader.

Zdravotní benefity hořčice

Zdravotní benefity hořčice jsou známé již dlouho. Hořčičný olej se používá k léčbě kůže, zejména ke snižování zánětu a bolesti. Hořčice se také používá k posílení imunitního systému, snižování tělesné teploty a léčbě nachlazení. Hořčice byla také používána k léčbě dýchacích potíží, jako jsou astma nebo bronchitida. Hořčice obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko rakoviny a dalších chorob. Hořčičný prášek také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko srdečních onemocnění. Hořčice má také protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě různých kožních problémů, jako jsou akné, ekzémy a lupénka. Kromě těchto zdravotních benefitů hořčice se také často používá v kosmetice, jako jsou šampony, kondicionéry a mýdla. Hořčice se také řadí k nejstarším kořením na světě a používá se v kuchyni na celém světě jako chuťová přísada. Díky svému charakteristickému aroma může hořčice zlepšit chuť mnoha jídel, jako jsou grilovaná masa, sendviče a saláty.

Jak si vyrobit domácí hořčici

Jak si vyrobit domácí hořčici je snadnou a zábavnou domácí kuchyňskou činností. Jednou z nejdůležitějších věcí při výrobě domácí hořčice je použít kvalitní koření. Je také důležité si uvědomit, že domácí hořčice může být silnější než ta, kterou koupíte v obchodě, protože si můžete přizpůsobit množství koření podle své chuti. Při výrobě domácí hořčice je dobré si připravit kvalitní mlecí strojek na koření. Krok za krokem se můžete naučit, jak si vyrobit domácí hořčici. Stačí smíchat hořčičné semínka, ocet, vodu, sůl a cukr dohromady a nechat směs odpočinout. Poté ji stačí důkladně rozmixovat až do hladka, což může trvat několik minut. Jakmile je vaše hořčice hotová, můžete ji skladovat v ledničce a používat k zlepšení různých jídel. Nakupování hořčice v obchodě může být drahé a může obsahovat přísady, které nejsou vždy zdravé. Výroba domácí hořčice je skvělý způsob, jak mít vždy po ruce čerstvou hořčici, která je rychlá a snadná na přípravu. Tyto kroky jsou užitečné jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé kuchaře, kteří hledají způsoby, jak svá jídla obohatit o nové chuti.

Zajímavosti o hořčici

Hořčice je koření původem z Persie, které se dnes používá k ochucení jídel po celém světě. Pro výrobu hořčice se používá semeno hořčice bílé nebo hořčice hnědé a ty se následně rozmělní a smíchají s octem, vodou a solí. Existuje mnoho různých druhů hořčice, od mírné až po velmi ostrou, podle množství semínek a dalších ingrediencí. Hořčice má také mnoho zdravotních přínosů. Obsahuje vitamíny a minerály jako jsou železo, vápník a selen. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a podporovat zdraví srdce a cév. Hořčice má také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti a může pomoci při léčbě bolesti svalů a kloubů. Kromě použití v kuchyni se hořčice také používá v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Může sloužit jako přísada v mýdlech, krémech a šamponech, protože má hydratační a očistné vlastnosti. V léčbě se používá na odstranění bradavic a k ovlivnění krevního oběhu. Hořčice je tedy velmi zajímavé koření, které má mnoho různých využití a je oblíbené po celém světě.

Časté otázky FAQ

Hořčice je koření, které se vyrábí z mletých semínek hořčice, vody, octa nebo octové kyseliny, soli a kořenících přísad. Hořčici lze použít jako koření nebo vyrábět z ní různé omáčky a dipy. Díky vlastnostem hořčice může mít řadu zdravotních výhod.
Hořčice může pomoci zlepšit trávení, snížit hladinu cholesterolu, ulevit od bolesti kloubů a svalů, pomoci při nachlazení a kašli, podpořit imunitu a zlepšit stav pleti. Také obsahuje vitaminy a minerály, jako jsou vitamíny B, hořčík a selen.
Existují tři hlavní typy hořčice podle způsobu přípravy: rychlá hořčice, stolní hořčice a dijonská hořčice. Rychlá hořčice se nejčastěji používá jako koření nebo na výrobu omáček a dipů. Stolní hořčice je méně ostrá a často se používá na hotdogy a hamburgery. Dijonská hořčice má jemnou a kořenitou chuť a používá se nejčastěji na saláty a sladké pokrmy.
Hořčici můžete používat jako koření do jídel, na marinády nebo do omáček a dipů. Můžete také udělat domácí hořčici smícháním mletých semen hořčice s vodou, octem nebo octovou kyselinou, solí a kořenícími přísadami. Při používání hořčice si dávejte pozor na množství, aby nebyla příliš silná a ostrá.
Kvalitní hořčici byste měli hledat v obchodech s potravinami nebo na internetu. Vybírejte si hořčici, která obsahuje méně soli a konzervačních přísad. Také si dejte pozor na datum spotřeby při nákupu a dbáte na skladování v suchém a chladném místě.
Při konzumaci hořčice může dojít k podráždění sliznic trávicího ústrojí a zvýšené tvorbě kyseliny žaludeční. Může také způsobit alergickou reakci nebo podráždění kůže při přímém kontaktu. Pokud se u vás vyskytnou tyto příznaky, poraďte se s lékařem a přestaňte užívat hořčici.