Co je železo a proč je pro naše tělo důležité

Co je železo a jak funguje

Železo je esenciální minerál, který je nezbytný pro správnou funkci našeho těla. Jeho hlavní funkcí je přenos kyslíku do buněk a tkání. Železo také pomáhá vytvářet hemoglobin, což je protein, který se nachází v krvinky a dodává kyslík celému tělu. Kromě toho má železo další důležité funkce. Například je součástí enzymů, které pomáhají rozkládat potravu, a také podporuje imunitní systém. Doporučená denní dávka železa pro dospělé lidi je mezi 8 a 18 miligramy, v závislosti na věku a pohlaví. Pokud nedostáváte dostatek železa, můžete se cítit unavení, mít potíže se soustředěním a trpět zvýšenou náchylností k infekcím. Kromě syrových jídel a masa se železo nachází v potravinách jako jsou obiloviny, fazole, brokolice a špenát. Pokud jíte převážně vegetariánskou stravu, může být pro vás složité zajistit dostatečný příjem železa, a proto je nutné být ostražitý a případně užívat doplňky stravy.

Doporučené denní dávky železa

Doporučené denní dávky železa se liší podle věku a pohlaví. Pro muže a ženy starší 18 let se doporučuje přijmout 8 mg železa denně. U kojenců a malých dětí se doporučená dávka pohybuje od 11 do 18 mg železa denně. Těhotné a kojící ženy by měly každý den přijmout více železa – až 27 mg železa denně. Je důležité dodržovat doporučené denní dávky železa, protože železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které nás zásobují kyslíkem. Nedostatek železa může vést k anémii, která způsobuje únavu, slabost a podrážděnost. Pokud se ptáte, jak zajistit dostatek železa v potravě, potraviny bohaté na železo zahrnují červené maso, drůbež, ryby, luštěniny, ořechy a semena, jako jsou slunečnice nebo dýňová semínka. Pokud si nejste jisti, zda jíte dostatek železa, můžete se poradit se svým lékařem, který vás může poslat na test na železo.

Příznaky nedostatku železa

Příznaky nedostatku železa jsou spojené s nedostatkem kyslíku v těle a jsou běžné u lidí, kteří nedostávají dostatek železa z potravy nebo mají potíže s jeho vstřebáváním. Mezi příznaky nedostatku železa patří únava, slabost, zvýšená podrážděnost a křehké nehty. Další příznaky nedostatku železa mohou zahrnovat suchou a svědivou pokožku, ztrátu chuti k jídlu, nepravidelné srdeční tepy a zvýšené riziko infekce. Pokud tyto příznaky trvají a přetrvávají, může dojít k anémii, což má vážné zdravotní důsledky. Je důležité zajistit, aby vaše strava byla bohatá na železo a snažit se předejít jeho nedostatku. Mezi dobré zdroje železa patří hovězí, kuřecí a rybí maso, fazole, ořechy a listová zelenina jako špenát. Pokud máte podezření na nedostatek železa, obraťte se na svého lékaře, který vám může doporučit vhodnou léčbu.

Možnosti, jak zvýšit příjem železa

Existuje několik způsobů, jak můžete zvýšit příjem železa do vašeho těla. Jedním z nich je konzumace železových potravin, jako jsou červené maso, játra, tuňák nebo tofu. Úprava vaší stravy a zahrnutí těchto potravin může výrazně zlepšit hladinu železa v těle. Dalším způsobem, jak můžete pomoci tělu vstřebávat železo, je zahrnutí potravin bohatých na vitamín C, jako jsou pomeranče či broskve. Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Pokud máte stále problémy s nedostatkem železa, můžete zvážit zahájení suplementace železem. Však je důležité si být vědomi vedlejších účinků a konzultovat s odborníkem před zahájením jakýchkoliv doplňků stravy.

Vliv přebytku železa v těle

Vliv přebytku železa v těle může být pro zdraví velice škodlivý. Nadbytek tohoto minerálu může způsobit různé zdravotní potíže, jako jsou bolesti kloubů, únava a osteoporóza. Především však přebytek železa souvisí se zvýšeným rizikem vzniku srdečních onemocnění. Existují různé způsoby, jak zamezit nadměrnému příjmu železa. Jednou z možností je omezit konzumaci potravin obsahujících velké množství železa, jako jsou například červené maso a luštěniny. Důležité je také dbát na vyváženou stravu s dostatečným příjmem vitaminu C, který pomáhá s absorpcí železa. V některých případech je přebytek železa spojen s genetickými chorobami, jako je hemochromatóza. V tomto případě může být nutné podstoupit lékařské vyšetření a případnou léčbu. Je důležité předejít přílišnému množství železa v těle a dbát na zdravou a vyváženou stravu.

Závěr

Závěr této studie ukazuje, že železo hraje klíčovou roli pro udržení zdraví a správné fungování lidského těla. Pokud trpíte nedostatkem železa, je důležité dodat si ho dostatečným příjmem potravin a/nebo doplňky stravy. Mezi potraviny bohaté na železo patří červené maso, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Nejlepší způsob jak maximalizovat příjem železa z potravin je sledovat vyváženou stravu a dávat pozor na to, co jíte. Pokud se vám nedaří dodat si dostatečné množství železa ze své stravy, můžete zvážit doplnění doplňky stravy. Pamatujte, že železo hraje důležitou roli v různých životních fázích, jako jsou těhotenství a dospívání. Celkově je železo klíčovým minerálem, který nejen udržuje náš organismus zdravý, ale také podporuje správné fungování imunitního systému. Pokud se vám zdá, že máte nedostatek železa, obraťte se na svého lékaře a zvažte doplnění vaší stravy doplňkem stravy.

Časté otázky FAQ

Železo je důležitou složkou hemoglobinu - proteinu obsaženého v červených krvinkách, který slouží k přenosu kyslíku z plic do tkání a uvolňování oxidu uhličitého z tkání zpět do plic.
Dospělí potřebují průměrně 18 mg železa denně, zatímco těhotné ženy by měly přijímat 27 mg denně.
Mezi příznaky nedostatku železa patří únava, slabost, podrážděnost, hubnutí, křehké nehty, vypadávání vlasů, zvýšená citlivost na infekce a anémie.
Bohatým zdrojem železa jsou například červené maso, játra, ořechy, fazole, špenát, tofu a quinoa.
Nedostatek železa u těhotných žen může vést k poruchám vývoje plodu, porodům před termínem a menšímu porodnímu váze. I lehký nedostatek železa může mít negativní dopad na zdraví mateřského organizmu po porodu.
Železo se dá chránit před oxidací a korozi pomocí vrstvy ochranných nátěrů, jako jsou například nátěry zinkem, chromem nebo niklem. Další možností je použití nerezové oceli, kde je železo chráněno příměsí chromu a niklu.
28.03.2024