Co je to přepuštěné máslo a jak to používat

Co je to přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je také známé jako čiré máslo nebo ubrouskové máslo. Tento proces se týká odstranění bílkovin a vody z taveného másla, aby se získalo čisté máslo s koncentrovanou chutí a vůní. Přepuštěné máslo se vyrábí z másla, které musí být taveno a po ochlazení vylisováno. Voda a bílkoviny se oddělí od tuku a zbývající kapalina se již nazývá přepuštěné máslo. Výhodou použití přepuštěného másla v pečení je jeho vyšší obsah tuku. To znamená, že pečivo bude měkčí a vláčnější. Proto se hojně používá na výrobu krémů, krémušek a meruňkových koláčů. V kuchyni se často používá při opékání a smažení. Přepuštěné máslo má také o něco delší trvanlivost, díky absenci vody. Pro zdravější varianty se doporučuje přírodní máslo, které neprošlo procesem přepuštění, protože během něj se odstraňují bílkoviny a voda, které jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud však toužíte po delší trvanlivosti, intenzivnější chuti a využívání pro pečení, přepuštěné máslo bude pro vás tou správnou volbou.

Jak se vyrábí přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je oblíbeným ingrediencí v mnoha kuchyních, ať už pro svůj krémový chuťový profil nebo pro vynikající přísadu do pečiva. Proces výroby tohoto másla je však mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Vše, co potřebujete, je kvalitní máslo a trochu času. Nejprve musíte máslo rozpustit v hrnci na mírném ohni. Během procesu se bude tvořit pěna na povrchu, kterou musíte odebrat, aby bylo máslo co nejčistší. Poté nechte máslo trochu odpočinout a následně ho vložte do lednice, kde ztuhne. Nakonec je třeba odstranit tuhý povrch, abyste získali čisté přepuštěné máslo. Je to tak jednoduché a rychlé!

Výhody a nevýhody přepuštěného másla

Výhody a nevýhody přepuštěného másla jsou důležité pro každého, kdo se snaží jíst zdravěji. Přepuštěné máslo má výraznější chuť než málo klasické, ale zároveň obsahuje více nasycených tuků. To znamená, že by mohlo zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, což může vést k srdečním chorobám. Na druhé straně má přepuštěné máslo také výhody. Například obsahuje více vitamínů A, D a E než klasické máslo. Tyto vitamíny jsou důležité pro správnou funkci těla a mohou podpořit zdraví kůže a očí. Přepuštěné máslo také má vyšší bod kouření než klasické máslo, což znamená, že je vhodnější pro smažení nebo pečení pokrmů. Je důležité si uvědomit, že používání přepuštěného másla by mělo být stále omezené. I když má své výhody, není to nejzdravější volba pro vaše tělo. Doporučuje se používat ho s mírou a volit zdravější alternativy, jako například olivový olej.

Jak používat přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je vynikající ingredience, kterou mnoho lidí používá při vaření. Ačkoliv se může zdát, že toto máslo je velmi podobné klasickému máslu, existuje několik důležitých rozdílů. Jak tedy správně použít přepuštěné máslo? Především je důležité si uvědomit, že přepuštěné máslo se nedoporučuje používat při smažení na vysoké teplotě. Toto máslo je nejlepší využít při vaření pokrmů, kde se důraz klade na chuť a vůni. Můžete jej přidat například do omáček nebo polévek. Když používáte přepuštěné máslo, mějte na paměti, že jeho chuť může být velmi výrazná. Proto je důležité dodržet správné množství. Přepuštěné máslo můžete také smíchat s jinými ingrediencemi, jako jsou bylinky nebo citronová šťáva, aby se snížila jeho výraznost a zvyšovala chuť pokrmu.

Použití přepuštěného másla v kuchyni

Použití přepuštěného másla může být v kuchyni velmi užitečné. Přepuštěné máslo se vyrábí tím, že se během vaření voda a bílkoviny oddělí od tuku. Tento proces dělá máslo lépe snesitelným pro pečení a smažení, protože tuk má vyšší bod varu než voda. Použití přepuštěného másla v pečení může zlepšit konzistenci a chuť muffinů, koláčů a sušenek. Kromě použití v pečení může být přepuštěné máslo také skvělou volbou pro smažení jídla. Díky své vyšší teplotě hoření než obyčejné máslo nebo olej vydrží při smažení déle a méně se spéká s potravinami. Přepuštěné máslo také dodává chuti vašim oblíbeným jídlům. Pokud se snažíte udržet nízký příjem sacharidů, může být přepuštěné máslo skvělou alternativou ke klasickým omáčkám. S jeho bohatou chutí a krémovou texturou můžete snadno vyrobit nízkosacharidové omáčky pro vaše oblíbené pokrmy.

Závěr

Závěr je poslední částí tohoto článku, který se týká přepuštěného másla. Na závěr bychom chtěli shrnout hlavní body, které jsme v této práci zpracovali. Přepuštěné máslo je vynikající alternativou klasického másla, které se hodí do mnoha různých receptů. Jeho chuť je oproti klasickému másle mírně oříšková a intenzivnější. Pokud se chystáte používat přepuštěné máslo, je důležité si uvědomit, že obsahuje více trans-tuků než klasické máslo, což může zvyšovat riziko vzniku srdečních chorob. Proto bychom vám doporučili, abyste svou konzumaci přepuštěného másla omezili na minimum. Přepuštěné máslo je vhodné pro pečení, vaření, jako náplň do sladkých i slaných jídel, ale také jako náhrada klasického másla v jiných situacích. Ujistěte se, že používáte kvalitní přepuštěné máslo a vždy pečlivě čtěte etikety na obalech. Doufáme, že jsme vám tímto článkem předali užitečné informace o přepuštěném másle a jeho využití v kuchyni.

Časté otázky FAQ

Přepuštěné máslo je máslo, které bylo zahříváno tak, aby se oddělila voda a bílkoviny. Výsledkem tohoto procesu je čistější máslo s vyšší teplotou tání a delší trvanlivostí.
Na přípravu přepuštěného másla stačí máslo pomalu rozehřát, nechat odstát a pak odstranit pěnu a sraženinu. Poté se oddělí čisté máslo od bílkovin a vody.
Přepuštěné máslo se hodí do pečení, vaření, smažení, ale i jako náhrada oleje na chlebu nebo jako pomazánka. Zvláště je vhodné do receptů, kde se potřebuje vysoká teplota na smažení nebo vaření.
Přepuštěné máslo se vyrábí oddělením bílkovin a vody od másla, omyté máslo se poté ještě omyje vodou, aby se zbavilo zbytků bílkovin. Omyté máslo má nižší teplotu tání a kratší trvanlivost.
Přepuštěné máslo se dá skladovat při pokojové teplotě, ale také v lednici. Pokud ho skladujete v lednici, nechte ho před použitím nechat zahřát na pokojovou teplotu.
Přepuštěné máslo můžete použít jako náhradu oleje v salátech nebo na topinkách. Skvěle se hodí do všech receptů, kde se třeba při smažení vyžaduje vyšší teplota. Tím pádem vám maso nezůstane připálené, ale krásně se osmaží.
Největší chyba při přípravě přepuštěného másla spočívá v přehřátí. Pokud ho přehřejeme moc, může začít žluknout a ztrácí svou výbornou chuť. Dále je nutné striktně oddělit čisté máslo od bílkovin a sraženin, jinak by se mohlo začít rychle kazit.