Co je rebarbora a jak ji pěstovat? Návod pro začátečníky

Co je rebarbora?

Rebarbora, také známá jako rabarbar, je rostlina s nepřehlédnutelným vzhledem a medově sladkou chutí. V České republice je rebarbora oblíbenou zeleninou, která má své pevné místo v kuchyních široké veřejnosti. Rebarboru můžete jíst syrovou, ale častěji se používá k přípravě kompotů, koláčů a marmelád. Rebarbora je rostlina velmi snadno pěstovatelná, a proto se stále častěji objevuje jako součást zahrádek i menších pěstitelů. Pro získání bohaté sklizně je nutné ji správně umístit - nejlépe na slunné místo, s dostatkem živin a v dostatečné vzdálenosti od ostatních rostlin. Rebarboru můžete péct, vařit či dusit, ale záleží jen na vás, jak jí dáte přednost. Zdravotní benefity rebarbory jsou také pozoruhodné. Rebarbora obsahuje vysoké množství vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny, což ji činí skvělou volbou pro podporu imunity a zdraví trávicího traktu. Pokud hledáte nové ingredience pro svou kuchyni, rebarbora by měla být na vašem seznamu.

Jaké jsou typy rebarbory?

Rebarbora, jak ji známe v České republice, existuje ve více typech. Mezi nejznámější řadíme rebarboru zahradní a rebarboru větší, případně také podzimní odrůdy. Většinou se pěstuje jako zelenina, ale obsah vitamínu C a oxalové kyseliny ji řadí také mezi ovocné druhy. Rebarbora zahradní je nejoblíbenější druh rebarbory v České republice. Je to krátká rostlina s velkými ozubcovými listy, které mohou růst až 70-80 cm. Jeho stonky jsou šťavnaté, sladké a kyselé. Vyhovuje jí kyselá půda, ale pokud má dostatek vláhy, roste i v neutrální půdě. Rebarbora větší, na rozdíl od zahradní, roste mnohem výše. Rostoucí stonky mohou dosáhnout až 2,5 metru. Délka listů je obvykle kratší, ale šířka je větší. Také obsah vitamínů a kyselin je nižší než u zahradní rebarbory, a proto je méně vhodná pro přímou konzumaci. Tento druh rebarbory se spíše používá v kuchyni pro přípravu různých dezertů a zavařenin.

Kdy a jak rebarboru vysázet?

Rebarbora je jednou z nejpopulárnějších rostlin, které rostou v zahradě. Pokud se chystáte vysadit rebarboru, měli byste postupovat opatrně a připravit se na to včas. Ideální doba pro výsadbu rebarbory je na podzim, nebo na jaře, a je důležité připravit dostatečně kvalitní půdu, aby rostlina byla schopná růst a vytvářet velké množství plodů. Je důležité si vybrat vhodné místo pro výsadbu rebarbory. Mělo by být dobře osvětlené a chráněné před větrem. Pokud se rozhodnete pro výsadbu na jaře, měli byste počkat až do příchodu teplých dnů, aby se země dostatečně ohřála. Na podzim je vhodné vyčkat až do doby, kdy se listy rebarbory uschnou a opadají. Poté můžete začít se sázením. Při výsadbě rebarbory můžete použít buď semenáčky, nebo kořenové části. Pokud použijete semenáčky, měli byste vysadit jednotlivé rostlinky ve vzdálenosti 60-90 cm od sebe. Pokud zvolíte kořenovou část, můžete sázet každých 90-120 cm. Po výsadbě můžete půdu kolem rostliny potřít kompostem, nebo hnojivem. Nesmíte však zapomenout na pravidelnou zálivku a řezání rostliny, aby se udržela v dobré kondici.

Jak se starat o rebarboru?

Jak se starat o rebarboru? Rebarbora je snadno pěstovatelná rostlina, která se může stát oblíbenou součástí vaší zahrady. Je však důležité vědět, jak správně o ni pečovat, aby rostla zdravě a měla vynikající chuť. Při výsadbě rebarbory je potřeba dbát na to, aby byla zasazena na slunném a dobře odvodněném místě. Pokud rostlina nemá k dispozici dostatek slunce, může růst pomaleji a být náchylnější ke škůdcům a nemocem. Během vegetačního období rebarbory by měla být každé dva týdny pravidelně hnojena. Na jaře se doporučuje použít hnojivo obsahující dusík a na podzim fosfor a draslík. Důležité je také pravidelné zalévání rebarbory, zejména během suchých období. Jakmile začne rebarbora kvést, doporučuje se odstranit všechny květy, aby rostlina nevyčerpávala svou energii na produkci semen a raději se soustředila na růst listů a stonků. Sledování stavu rebarbory a pravidelná údržba jsou klíčové pro to, aby vám tato vynikající zelenina perník zahrála do jídelnic a ozvláštňovala váš zahradní prostor po celou sezonu.

Jak sklízet a skladovat rebarboru?

Při sklizni rebarbory je důležité nechat několik řapíků na rostlině, aby se ta mohla dále vyvíjet. Když se kmen rostliny začne ztenčovat, je možné jej přestřihnout, aby se rostlina neunavila a mohla se soustředit na nové výhonky. Doporučuje se sklízet rebarboru pravidelně každých 7-10 dní, aby se zabránilo nadměrnému růstu řapíků. Když se řapíky rebarbory sklízejí, měli byste se ujistit, že se nedotýkají lístků, neboť by mohli být poškozeni. Rebarboru lze skladovat až 2-3 týdny v chladničce, ale je důležité ji skladovat v suchém a dobře větraném prostoru. Můžete ji také zmrazit na pozdější použití. Pokud ji budete chtít skladovat déle, doporučuje se ji skladovat v konzervách nebo jako kompot. Při skladování rebarbory je důležité mít na paměti, že její listy jsou jedovaté a nesmějí se konzumovat. Je také důležité mít na paměti, že při nakládání rebarbory do kovových nádob může dojít k chemické reakci, která ovlivní chuť a vzhled. Proto doporučujeme uložit ji do nádob z jiných materiálů, jako jsou skleněné nádoby nebo plastové sáčky.

Recepty s rebarborou

Recepty s rebarborou jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Rebarbora je chutnou zeleninou, která je často podceňována. Je však velmi výživná a zdravá díky svému obsahu vitaminů a minerálů. Existuje mnoho způsobů, jak přidat rebarboru do vaší kuchyně. Můžete ji použít jako přísadu do sladkých nebo slaných jídel, nebo ji přidat do smoothie. Některé populární recepty zahrnují rebarborové koláče, kompoty, omáčky a mnoho dalšího. Ať už uvaříte s rebarborou cokoli, nezapomeňte dodržovat správné postupy při přípravě a vaření. Pokud jste ještě nezkusili recepty s rebarborou, je teď ten nejlepší čas vyzkoušet něco nového a zajímavého.

Časté otázky FAQ

Rebarbora je zeleninou s šťavnatou stonkou a zelenými listy. Je oblíbená pro svou vysokou nutriční hodnotu a výbornou chuť.
Rebarbora obsahuje vitamín C, hořčík, draslík a vlákninu. Je nízkokalorická a obsahuje málo tuku a cholesterolu.
Rebarbora podporuje trávení a zdraví kostí. Obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
Rebarboru lze připravit jako přílohu ke masu, vařit ji s cukrem jako dezert, nebo ji použít jako ingredienci do koláčů a dortů. Je také vynikající jako šťáva nebo sirup.
Ano, můžete připravit například rebarborovou marmeládu, kompot, koláč nebo polévku. Rebarbora se také hodí jako ingredience do smoothie.
Rebarboru lze koupit na zahradách, na trzích nebo v obchodech s potravinami, které nabízejí čerstvou zeleninu. Je také dostupná v mražené nebo konzervované formě.