Co byste neměli ovesu říkat - co je pravda a co mýtus?

Co je oves a jak se pěstuje?

Oves je obilnina, která se v Česku pěstuje již od pradávna. Je známý svými výživnými hodnotami a pomáhá udržovat zdravou stravu. Pěstuje se zejména pro své semeno a slouží jako základ pro výrobu ovesných vloček, mouky a chleba. Oves patří mezi nenáročné plodiny, které snáší i méně příznivé klimatické podmínky. Potřebuje být vysazován na dobře připravenou půdu, která musí být dostatečně vlhká, aby semeno mohlo klíčit. Oves se běžně sází na podzim a sklízí se na jaře. Při pěstování ovesu je důležité dbát na dostatečné hnojení a závlahu. Oves roste rychle a potřebuje pravidelnou péči. Pokud jsou všechny podmínky splněny, může být sklizeň hojná a kvalitní. Oves je tedy skvělou volbou pro zdravou stravu i pro farmářské hospodaření.

Oves a jeho výživové hodnoty

Oves je jedním z nejstarších obilovin, podobně jako ječmen a pšenice. Je to obilnina bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály. Jeho výživové hodnoty nabízejí mnoho zdravotních výhod, které mohou pomoci zlepšit naše celkové zdraví. Oves je bohatý na beta-glukany, což jsou rozpustné vlákniny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a mohou snižovat riziko srdečních chorob. Také obsahuje řadu minerálů, jako je hořčík, fosfor a železo, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Vysoký obsah bílkovin v ovsi také může pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní. Cukrové výkyvy mohou vést k únava a podrážděnost. Díky tomu, že oves obsahuje pomalé sacharidy, které se postupně uvolňují do krevního řečiště, je ideální potravinou pro lidi, kteří chtějí udržet stabilitu své hladiny energie. Jednou z hlavních výhod ovsa je také jeho vysoký obsah vlákniny. Pravidelná konzumace vlákniny je důležitá pro zdravý trávicí systém a může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Vláknina také pomáhá udržet pocit sytosti, což může pomoci snížit příjem kalorií a podpořit hubnutí.

Mýty o ovsi a pravda o nich

Mýty o ovsi jsou rozeseté po celém internetu a někteří lidé věří, že jsou pravdivé. Některé z nejrozšířenějších mýtů jsou, že oves obsahuje lepek a je tedy nevhodný pro osoby trpící celiakií. Pravda je však taková, že oves je bez lepku, pokud nebyl kontaminován jinými obilovinami obsahujícími lepek během sklizně, zpracování či distribuce. Další mýtus je ten, že oves má vysokou obsahu fytátů a tudíž snižuje vstřebávání minerálů v těle. Avšak skutečnost je taková, že namáčení ovesu před vařením snižuje obsah fytátů a tím zvyšuje vstřebávání minerálů. Ještě jeden nepravdivý mýtus tvrdí, že oves má výrazné množství glukagonu, což způsobuje, že tělo ukládá tuk. Ve skutečnosti glukagon v ovsi není obsažen a oves je přirozeně chudý na tuky, takže se může snadno stát součástí zdravého stravování.

Jak lze konzumovat oves v jídle?

Oves je jednou z nejúčinnějších potravin, které můžeme jíst, aby náš organismus byl zdravý. Existuje mnoho způsobů, jak ho přidat do našich jídel, a proto je snadné ho včlenit do naší každodenní stravy. Ovesné vločky můžete přidávat do jogurtu nebo mléka. Mohou být použity k výrobě mnoha druhů dortů, krekrovi nebo koláčů. Ovesné vločky jsou také ideální pro snídaně - jednoduše je můžete smíchat s mlékem a přidat čerstvé ovoce a ořechy. Mnoho lidí má rádo ovesné kaše. Tyto kaše mohou být snadno připraveny s použitím vloček a vody nebo mléka. Přidání ovocných kousků nebo ořechů může zlepšit chuť a výživovou hodnotu ovesné kaše. Pokud máte rádi sladkou chuť, můžete přidat lžičku medu nebo javorového sirupu. Oves se také hodí do salátů - stačí změkčit vločky vařením a pak je přidat do salátu. Oves se také často používá jako alternativa k výživově chudým potravinám ve sladkých pokrmech, jako jsou muffiny nebo sušenky. Přidání vloček do těsta může zvýšit vlákninu a zlepšit stravitelnost. Existuje mnoho receptů na zdravé sladkosti s použitím ovesu, které najdete online.

Oves v kosmetice

Oves nejenže přináší výhody pro naše tělo, ale také pro naší pokožku. V kosmetice se oves využívá hlavně pro své hydratační vlastnosti a schopnost zklidnit podrážděnou pokožku. Kromě toho má oves také vynikající exfoliační účinky. Je plný antioxidantů a podporuje zdravou funkci pokožky. Oves se nachází v různých kosmetických výrobcích, jako jsou pleťové krémy, obličejové masky a tělová mléka. Může být také součástí tělových peelingů, protože obsahuje jemné částečky, které dokážou pečovat o pokožku a odstraňovat odumřelé kožní buňky. Oves je vhodný pro všechny typy pokožky a může pomoci s problémy jako jsou suchost, záněty a akné. Používání kosmetických výrobků s obsahem ovesu je velmi jednoduché. Jednoduše naneste malé množství krému nebo masky na čistou pokožku a jemně vmasírujte. Pro maximální výsledky použijte výrobky pravidelně a kombinujte je s dalšími dobře osvědčenými postupy pro péči o pleť.

Možné vedlejší účinky ovsa

Počet lidí trpících alergií na oves je poměrně nízký. Přesto existují lidé, kteří na oves alergické reakce zažívají, a to především když konzumují oves v surové formě. Mezi příznaky ovesné alergie patří svědění, zarudnutí kůže, kožní vyrážky a ztížené dýchání. Pokud máte některý z těchto příznaků po konzumaci ovesných produktů, měli byste se poradit s odborníkem. Někteří lidé mohou také pociťovat trávicí obtíže po konzumaci ovesných produktů, jako jsou nadýmání, bolest břicha nebo průjem. Většina lidí tyto příznaky ovšem nezažívá a oves je dobře stravitelným zdrojem živin. Lidé trpící celiakií by měli mít na paměti, že oves je možné kontaminovat sorghumem, pšenicí a ječmenem během skladování a zpracování, což může mít negativní dopady na jejich zdraví. Proto by měli preferovat certifikované ovesné produkty označené jako bezlepkové.

Časté otázky FAQ

Ovesné vločky jsou výrobek, který se získává z celých nebo loupaných ovesných zrn, které jsou nakrájeny na plátky různé tloušťky a poté jsou sušeny.
Ovesné vločky jsou považovány za superpotravinu, protože jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály, jako je hořčík, zinek a železo.
Konzumace ovesných vloček může pomoci s regulací hladiny cholesterolu, snížit riziko srdečních chorob, podporovat zdravé trávení, pomoci s kontrolováním hmotnosti a udržovat energii po celý den.
Ovesné vločky lze snadno použít do mnoha různých jídel, například do snídaní, jako jsou kaše, müsli, smoothie a pečené ovesné vločky. Lze je také použít pro přípravu sladkých i slaných jídel, jako jsou sušenky, krekry, polévky a saláty.
Existuje mnoho skvělých receptů s ovesem, včetně ovesné kaše s ovocem, ovesných sušenek, müsli tyčinek a jogurtových smoothie s ovocem a ovesem. Stačí si vybrat dle své chuti a preference.
Oves lze snadno kombinovat s mnoha dalšími superpotravinami, jako jsou ořechy, semena, ovocem, zeleninou, luštěninami a dalšími druhy obilovin. Mezi nejlepší kombinace patří oves s borůvkami, jogurtem a ořechy, oves s hnědou rýží a fazolemi, ovesné sušenky s čokoládou a kokosovým olejem a mnoho dalších.
30.01.2024