5 skvělých důvodů, proč začít jíst celer

Co je to celer a proč je zdravý?

Celer je jedním z nejzdravějších kořenových plodin, které potřebujeme přidat do naší stravy. Je bohatý na vitaminy A, C a K, a také na flavonoidy, které působí jako antioxidanty a pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Celer obsahuje také vysoké množství minerálů, včetně draslíku, hořčíku a vápníku, které jsou pro naše tělo nezbytné. Celer se v tradiční medicíně používá již od starověku a je známý svými protizánětlivými účinky. Kromě toho pomáhá zlepšovat trávení a má močopudné vlastnosti, což pomáhá eliminovat škodlivé látky z těla. Konzumování celeru může také pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k prevenci srdečních chorob a mrtvice. Přidání celeru do vaší stravy může být jednoduché: můžete ho použít jako součást omáček, polévek nebo směsí do salátu. Jeho chuť je nevýrazná, ale je naprosto vynikající v kombinaci s dalšími kořenovými plodinami či zeleninou. Ať už dáte přednost syrové, vařené nebo pečené variantě, celer je zdravou volbou, která vás nezklame.

Bojuje proti zánětům

Celer je rostlina, která obsahuje silné protizánětlivé látky a usnadňuje hojení řady onemocnění. V současné době se stává stále populárnějším doplňkem stravy a byl dokázán jako účinný prostředek proti zánětům v těle. Jeho účinky jsou dále podporovány silným antioxidantním účinkem, který pomáhá chránit tělo před poškozením způsobeném volnými radikály. Celer je také znám pro své antimikrobiální vlastnosti, které mu umožňují bojovat proti bakteriím a plísním v těle. Jeho konzumace tedy může pomoci při řešení řady onemocnění, jako jsou například akné nebo infekce močových cest. Kromě toho v sobě skrývá mnoho vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, K, draslík a hořčík. Konzumace čerstvého celeru může být pro některé lidi obtížná, protože má trpkou chuť. V takových případech je vhodné použít celer v podobě doplňků stravy, které jsou dostupné v mnoha lékárnách a online obchodech. Při užívání těchto doplňků stravy je ale důležité dbát na správné dávkování.

Podporuje trávení

Celer je rostlina, která má pozitivní účinky na lidské trávení. Celer obsahuje mnoho vlákniny, což je klíčové pro správnou funkci trávicího systému. Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje celer trávení a pomáhá udržovat střevní mikroflóru v rovnováze. Celer má také schopnost stimulovat produkci žaludečních šťáv, což zlepšuje celkové trávení potravy a snižuje riziko nadýmání a žaludečních potíží. Výzkum rovněž naznačuje, že tento zeleninový plod může pomoci při léčbě gastrointestinálních poruch, jako jsou například vředy nebo záněty střeva. Pro ty, kteří trpí nízkou hladinou kyseliny v žaludku, může být celer dobrým přírodním řešením. Díky obsahu kyseliny listové a vitaminu C podporuje produkci kyseliny v žaludku, což zlepšuje trávení a snižuje riziko potravinových alergií. Celkově lze říci, že celer je skvělým doplňkem stravy pro lidi, kteří si chtějí udržovat zdravý a funkční trávicí systém.

Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Celer je známý pro své pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi a může být užitečným doplňkem pro diabetiky. Obsahuje látku nazývanou inulin, která je známá svými schopnostmi snižovat hladinu cukru v krvi. Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru tím, že zpomaluje trávení a absorpci sacharidů. Více než 90% obsahu zeleného celeru tvoří voda, což ho činí vynikajícím zdrojem hydratace a pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Zároveň celer obsahuje velké množství vlákniny, která také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Vláknina zpomaluje trávicí proces a pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi po jídle. Studie také ukazují, že celer může pomoci regulovat hladinu inzulínu a podporovat zdravou funkci pankreatu. Inzulín je hormon, který pomáhá přeměnit cukr z krevního řečiště na energii pro buňky. Zdravá funkce pankreatu, který produkuje inzulín, je důležitá pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi.

Zlepšuje funkce mozku

Celer nejen přidává výrazné aroma do vašich jídel, ale také má pozitivní účinky na funkce mozku. Celer obsahuje mnoho látek, které jsou pro mozek prospěšné, jako jsou flavonoidy, vitamín C a hořčík. Tyto látky podporují kognitivní funkce a mohou dokonce snižovat riziko Alzheimerovy choroby. Výzkumy ukazují, že celer má schopnost zlepšovat paměť a koncentraci. To je způsobeno jeho vysokým obsahem luteolinu, který působí jako antioxidant a chrání buňky mozku před poškozením. Kromě toho obsahuje celer kyselinu listovou, která je klíčová pro vývoj a fungování mozku, zejména u kojenců. Pokud máte problémy s kognitivními funkcemi, může být celer skvělou volbou pro vás. Můžete ho přidávat do salátů, polévek nebo používat jako ingredienci v omáčkách. Je to skvělý způsob, jak vašemu mozku poskytnout řadu prospěšných látek.

Jak můžete začít využívat celer v kuchyni

Celer je úžasně všestrannou zeleninou, kterou lze použít v mnoha různých pokrmech. Jak začít využívat celer v kuchyni? Existuje mnoho způsobů, jak tuto zdravou zeleninu přidat do svého jídelníčku. Zkuste například nastrouhat hlízy celeru do salátů a sendvičů, nebo je přidat při vaření polévek a omáček. Další možností je vytvořit pesto ze stonků celeru, které lze použít jako omáčku k těstovinám nebo jako přísadu do salátu. Celerová nať také může být použita jako bylinka na ochucení různých jídel. Zkusit můžete i oblíbenou mezinárodní specialitu - celerovou smetanovou polévku. Celer se v tomto receptu dokonale snoubí s kořenovou zeleninou a smetanou a vytvoří skvělou chuťovou kombinaci. Nezapomeňte, že celer je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu a přidání této zeleniny do svého jídelníčku může přinést mnoho zdravotních výhod. Jak můžete začít využívat celer v kuchyni? Možností je mnoho a jen na vás záleží, které z nich vyberete.

Časté otázky FAQ

Ano, konzumace celeru může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a je vhodná pro diabetiky.
Ano, celer obsahuje látky, které mohou pomoci snížit vysoký krevní tlak.
Ano, celer obsahuje vitamín A a kyselinu askorbovou, které jsou klíčové pro zdravou pokožku.
Někteří lidé mohou být citliví na celer a mohou vyvolat alergickou reakci.  V případě citlivosti na celer, by se měli ze stravy vyvarovat.
Ano, celer je velmi nízkokalorická zelenina a zároveň obsahuje hodně vlákniny, což pomáhá udržet pocit sytosti.
Celer obsahuje velké množství draslíku a může mít negativní vliv na zdraví lidí s onemocněním ledvin nebo jaterních chorob.