10 základních cviků pro nováčky v posilovně

Proč jsou základní cviky důležité pro nováčky?

Pro nováčky v posilovně jsou základní cviky klíčové pro úspěch ve fitness světě. Tyto cviky poskytují základní koncepty potřebné pro získání svalové hmoty a zlepšení celkového zdraví. Mezi tyto cviky patří dřepy, bench press, deadlift a mnoho dalších. Základní cviky jsou důležité nejen z důvodu, že zajišťují výsledky, ale také z důvodu, že mohou pomoci předcházet zraněním. Tyto cviky posilují celé tělo, a proto připravují svaly na posilování větší hmotnosti. Začátečníci jsou často náchylnější k zraněním, ale základní cviky jim mohou pomoci zabránit tomuto nežádoucímu efektu. Základní cviky jsou také skvělým způsobem, jak zlepšit celkovou kondici a fitness úroveň. Tyto cviky zvyšují svalovou hmotu, spalování tuků a metabolismus. Tyto účinky pomáhají s redukcí tělesného tuku, zvyšují sílu a pomáhají vytvářet lepší životní návyky. Začátečníci mohou brát základní cviky jako základ pro budování svého těla a zlepšení celkového zdraví.

Bezpečnostní zásady při posilování

Bezpečnostní zásady při posilování jsou klíčové pro bezpečné a efektivní tréninky v posilovně. Pokud jste začátečník, může být těžké vědět, jak se správně chovat a jaké zásady dodržovat, aby se předešlo úrazům a zraněním. Nicméně, znalost těchto zásad může zachovat vaše tělo v bezpečí a pomoci vám dosáhnout větších výsledků. Jednou z hlavních zásad bezpečnosti je začít s nízkou intenzitou a postupně zvyšovat svou úroveň. Je také důležité správně nastavit stroje a zvolit správné množství opakování pro každý cvik. Další důležitou zásadou je správný postoj a správné držení těla během cvičení. Nezapomínejte také na dýchání, které by mělo být synchronizováno s cvičením. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, měli byste si nejprve konzultovat s lékařem, zda je trénink v posilovně pro vás vhodný. Pokud se cítíte unavení nebo dokonce bolestivě, měli byste v tréninku okamžitě přestat. Pamatujte také na to, že k posilování přistupujte spíše jako ke zdravému životnímu stylu než jako k jednorázové aktivitě.

1. Kliky

Kliky jsou jedním ze základních cviků, které by měl každý začátečník v posilovně znát. Tento cvik pomáhá posilovat především hrudní a tricepsovou svalovou skupinu, ale také zapojuje biceps a deltové svaly. Kliky mohou být provedeny s vlastní vahou těla, jako push-up, nebo s použitím žebřin nebo paralelních tyčí. Kliky jsou velmi efektivní cvik, který posiluje nejen svaly hrudníku a paží, ale také zlepšuje stabilitu a koordinaci těla. Při správném provedení jsou kliky bezpečným cvikem i pro začátečníky a mohou být součástí každého tréninkového plánu. Při provádění kliků bychom měli dbát na správnou techniku, aby se minimalizoval riziko zranění a maximalizovala efektivita cviku. Kliky jsou skvělý způsob, jak posilovat své tělo bez použití přístrojů či závaží. Pro začátečníky je ideální začít push-up kliky na zemi s vlastní vahou. Pokud hledáte náročnější variantu kliků, zkuste je provádět s nohama zvednutýma na lavici nebo s použitím žebřin či paralelních tyčí. Kliky jsou univerzálním cvikem, který se hodí do každého tréninkového plánu a zaručeně vám přinesou výsledky.

2. Dřepy

Dřepy jsou jedním z nejdůležitějších cviků v posilovně, které pomáhají posilovat nohy, zlepšit držení těla a spálit tuk. Existuje mnoho různých typů dřepů, jako jsou přední dřepy, zadní dřepy a s jednoručkami. Při provedení dřepu je důležité udržet správnou formu a země než se pohnete nahoru a dolů. Přední dřepy jsou dobrou volbou pro začátečníky. Tento typ dřepu kladie menší zátěž na dolní část zad a trup, což znamená, že se budete moci snadněji soustředit na správnou formu a techniku. Zadní dřepy jsou o něco těžší kvůli váze kterou držíte na zápěstí, ale poskytují vynikající trénink na svaly třísel a hýždě. Dřepy mohou být také modifikovány s použitím jednoruček nebo činkou pro zvýšení intenzity tréninku. Pokud jste nováček, nezapomeňte, že dřepy provádějte pomalu a kontrolovaně s menší vahou, dokud si nebudete jistí správnou technikou a formou.

3. Mrtvý tah

Mrtvý tah je jedním z nejúčinnějších cviků na posílení zadního řetězce svalů. Jedná se o cvik, který pracuje s mnoha svalovými skupinami a pomáhá při budování síly v celém těle. Pokud chcete vést zdravý životní styl a zvýšit svou sílu, mrtvý tah by měl být součástí vašeho tréninkového plánu. Aby byl mrtvý tah úspěšný, je klíčové dodržovat správnou formu a techniku. Dbejte na to, abyste měli správnou pozici těla, přiměřenou váhu a používali správnou techniku dýchání. V opačném případě může být tento cvik zbytečně náročný na vaše svaly a klouby. Protože mrtvý tah patří mezi náročnější cviky, je důležité postupovat opatrně a začít s menší váhou. S postupem času můžete zvyšovat zátěž a postupovat ke složitějším variantám cviku. S trpělivostí, dobrou technikou a pravidelným tréninkem se můžete stát odborníkem na mrtvé tahy a zaznamenat výrazný posun ve své síle a celkovém zdraví.

4. Bench press

Bench press is one of the most popular and effective exercises for building upper body strength. It primarily targets the chest, shoulders, and triceps, but also engages several other muscle groups, including the biceps and forearms. Proper form and technique are important when performing the bench press to prevent injury and maximize results. To perform the bench press, lie flat on a bench with your feet firmly planted on the ground. Grasp the bar with a grip slightly wider than shoulder-width apart and lower it to your chest, making sure to keep your elbows tucked in close to your body. Press the bar back up, exhaling as you lift, until your arms are fully extended. Repeat for the desired number of repetitions. When starting out with the bench press, it is important to begin with a lighter weight and focus on proper form rather than lifting heavy. Gradually increase the weight and number of repetitions as you become more comfortable and confident with the exercise. Incorporating variations of the bench press, such as incline or decline bench press, can also add variety to your workout routine and target different areas of the chest and shoulders.

5. Ramenní tlaky

Ramení tlaky jsou základní cvik, který by měl být součástí tréninkového plánu každého začátečníka v posilovně. Cvičení dokonale posiluje ramena a hrudník a pomáhá rozvíjet sílu a vytrvalost horního těla. Při provedení této cviky je důležité dbát na správnou techniku, aby nedošlo k přetížení ramen a dalších svalů. Zvolte si optimální váhu a sedněte si na posilovací lavici. Držte lokty pod úrovní ramen a poté zatlačte ruce nahoru a následně dolů. Pokud cítíte bolest nebo napětí v kloubech během cviku, okamžitě s ním přestaňte a konzultujte to s trenérem nebo lékařem. Ramení tlaky jsou sice účinným cvikem, ale pouze tehdy, jsou-li správně provedeny.

6. Podélný tah na hrazdě

Podélný tah na hrazdě je skvělý cvik pro posílení horní části těla, zejména svalů ramen, zad a břicha. Při provádění tohoto cviku je nutné mít pevný úchop na hrazdě a aktivovat svaly trupu, aby se minimalizovala pohyblivost těla a dosáhlo se maximálního účinku. Podélný tah na hrazdě je také skvělým cvikem pro zlepšení celkové svalové síly a výdrže. Pokud jste začátečník, může být podélný tah na hrazdě náročný cvik, ale s pravidelným tréninkem se můžete stát odborníkem. Doporučujeme začít s menším počtem opakování a pozvolna se zvyšovat, jakmile se cítíte pohodlněji. Je také důležité pamatovat na správnou techniku provedení cviku, abyste minimalizovali riziko zranění. V atletickém prostředí se podélný tah na hrazdě používá jako součást tréninku na zlepšení výkonu v běžeckých disciplínách. Tento cvik pomáhá posílit horní část těla, což může vést ke zlepšení celkové výdrže při běhu. Pokud chcete být úspěšným běžcem, může vám být podélný tah na hrazdě užitečným cvikem pro trénink.

7. Veslování s jednoručkami

Jedním z nejpopulárnějších cviků v posilovně je veslování s jednoručkami. Tento cvik dokáže posílit celé horní tělo, včetně ramen, zad a břišních svalů. Pokud jste začátečník v posilovně, je důležité dbát na správnou techniku provedení, abyste si nezpůsobili zranění zad nebo ramen. Pro správnou techniku byste měli stát s nohama na šířku ramen a jedné ruce se opřít o lavici. Druhou ruku s velkou činkou (nebo jednoručkou) pak zvedněte směrem ke svému hrudníku s loktem mírně ohnutým. Zaměřte se na to, aby vaše ramena zůstala rovná a záda vyrovnaná po celou dobu cvičení. Pro správnou účinnost cviku je doporučeno provést 10 až 12 opakování na každou stranu. Pokud máte pocit, že cvik provádíte špatně nebo máte nějaké obtíže, poraďte se s trenérem a dejte si pozor na své tělo. Veslování s jednoručkami může být skvělým cvikem pro začátečníky v posilovně, kteří chtějí posílit horní část těla.

8. Bicepsový zdvih

Bicepsový zdvih je klasickým cvikem pro začátečníky, kteří chtějí zpevnit své paže. Tento cvik se provádí se závažím, nejčastěji s využitím činky, ale může být také proveden s jednoručkami. Postavte se rovně, s mírně pokrčenými koleny a v rukou držte činku před sebou, šířka ramen a dlaně směrem nahoru. Pomalu zvedněte zápěstí, dokud se činka nedostane k ramenům, a pak ji pomalu vracejte dolů. Při provádění bicepsového zdvihu je důležité dodržovat správnou techniku, aby se minimalizovalo riziko zranění. Držte lokty blízko těla a nekývejte se, což by mohlo vést k únavě a špatnému držení těla. Pokud jste začátečník, začněte s menšími závažími a postupně zvyšujte zátěž v průběhu času. Cvik opakujte ve třech až pěti sériích, přičemž každou sérii opakujte 8 až 12krát. Pravidelné provádění bicepsového zdvihu vám pomůže posílit svaly v pažích, což může vést k lepšímu vzhledu a celkovému zdraví. Tento cvik můžete také kombinovat s dalšími cvičeními zaměřenými na horní část těla, jako jsou shyby nebo tricepsový tlak, aby byli vaši paže ještě větší a silnější.

9. Kalhoty

Kalhoty jsou klíčovou součástí každého tréninku, zejména v posilovně. Pomáhají udržet pohodlnou a stabilní polohu těla při provádění náročných cviků jako jsou dřepy a tahy. Důležitým faktorem při výběru kalhot je materiál, který by měl být prodyšný a schopný odvádět pot. Pro začátečníky se doporučují přiléhavé kalhoty, které neomezují pohyb a zabraňují tření mezi stehny. Vhodnou volbou jsou legíny nebo moderní šortky s vnitřním kompresním prádlem. Pokud preferujete klasický styl, zvolte si kraťasy s lehkým materiálem a elastickým pasem pro pohodlné nošení. Pokud se potíte více než průměr, zvažte kalhoty s technologií speciálně navrženou pro odvod potu. Tyto kalhoty mají v sobě speciální vlákna, která odvádějí vlhkost pryč od kůže a udržují vás v suchu a pohodlně. S správnou volbou kalhot budete moci provádět cviky s větší účinností a snadněji dosáhnete svých cílů.

10. Plank

Plank je účinný cvik, kterým trénujete celé tělo. Cvik zmocní těla, aby se udrželo v přímé linii pouze pomocí svalů břicha, zádových svalů a svalů nohou. I přesto, že cvik vypadá jednoduše, není pro každého lehký. Neustálé napětí břišních svalů bude pro začátečníky náročné a vyžaduje trpělivost a trénink. Cvičení plank je snadné začlenit do vaší tréninkové rutiny, protože ho můžete dělat kdykoli a kdekoliv. Pokud chcete cvik ztížit nebo zesílit, můžete použít různé varianty, jako třeba boční plank nebo plank s pohybem dolů nahoru. Na začátku doporučujeme držet pozici po dobu 20-30 sekund a postupně navyšovat dobu planku na 60 sekund. Plank posiluje celé tělo a zlepšuje držení těla. Více variant planku navíc poskytuje výzvy pro různé svalové skupiny, což pomůže předejít zraněním a zvýšit celkovou sílu. Cvik je užitečný pro ty, kteří jsou trpí bolestmi v dolní části zad nebo pro ty, kteří chtějí zlepšit své sportovní výkony.

Jak často bych měl cvičit tyto základní cviky?

Je důležité pochopit, že četnost cvičení závisí na vašich osobních cílech a schopnostech. Obecně platí, že pro začátečníky se doporučuje cvičit 2-3krát týdně s možností postupného navyšování. Pokud se cítíte unavení nebo máte pocit, že vaše tělo potřebuje klid, je důležité si dát pauzu. Základní cviky jsou pro začátečníky velmi důležité, protože pomáhají vytvořit dobré základy pro další cvičení. Doporučuje se začít s nižší váhou a postupně zvyšovat. Cvičení by mělo být vyvážené a zahrnovat celé tělo, včetně kardiovaskulárního tréninku. V případě, že máte specifické problémy s páteří nebo klouby, je důležité se poradit s profesionálním trenérem nebo fyzioterapeutem, kteří vám mohou poradit s vhodnými cviky a pomoci vám přizpůsobit je vašim potřebám. Nezapomínejte, že regenerace je klíčová pro dosažení úspěchu, proto neváhejte si dát volný den a nabradlit si zcela.

V jakém pořadí mám cvičit základní cviky?

Pokud jste začátečník v posilování, může to být pro vás složité, kde začít a jakým způsobem cvičit. Jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou byste si měli dát pozor, je pořadí cviků. Důležité je zahrnout do tréninkového plánu základní cviky, ale i v tomto případě platí určité pravidlo, jakým způsobem by měly být realizovány. V první řadě by měly být do tréninku zařazeny komplexní cviky, které pracují s celým tělem. Mezi tyto cviky patří mrtvý tah, dřepy, tahy chin-up a bench press. Tyto cviky by měly být prováděny na začátku tréninku a to díky tomu, že jsou velmi náročné a vyžadují mnoho energie a síly. Dále by měly být cviky zaměřené na isolační část těla, jako jsou například bicepsové zdvihy, zařazované až po cvičení základních cviků. Tyto cviky se zaměřují na specifickejší partie těla a jsou méně náročné. Pokud tedy toužíte po rychlejších výsledcích, hlavně na začátku své fitness cesty, měli byste sázet právě na základní cviky, které budou vaše tělo tvarovat a zároveň posilovat.

Kolik opakování a sérií pro jednotlivé cviky?

Kolik opakování a sérií by měli začátečníci provádět pro jednotlivé cviky? Pokud jste nováček, často se může stát, že nevíte, kde začít. Všechno závisí na vašem aktuálním stavu a cílech, kterých chcete dosáhnout. Nicméně, obecně se doporučuje provést 10 až 15 opakování na sérii a to 2 až 3 série na jednotlivý cvik. Je důležité věnovat pozornost vašemu stávajícímu zdravotnímu stavu a dostupným prostředkům. Pokud by vás během cvičení bolely svaly nebo byste cítili jakékoli nepříjemnosti, zastavte a poraďte se s odborníkem. Jde o to, abyste postupně zvyšovali zátěž a frekvenci vašich tréninků. Abychom získali větší sílu a objem, je důležité dělat větší počet opakování na malý počet setů. Pokud máte naopak za cíl zhubnout, snažte se nasadit vyšší zátěž a dělat méně opakování, ale více setů.

Je třeba používat váhu při cvičení základních cviků?

Je třeba používat váhu při cvičení základních cviků? Ano, váha je nezbytnou součástí posilovacího tréninku. Použití váhy pomáhá budovat a posilovat svaly tím, že vytváří odpor, který je potřebný k jejich růstu. Cvičení bez váhy by mohlo zvýšit tepovou frekvenci, ale nemá takový vliv na svalovou sílu a růst. Výběr správné váhy je také důležitým faktorem, zejména pro začátečníky. Měli by začínat s menšími váhami a postupně je zvyšovat, když začnou mít větší sílu a kontrolu nad cviky. Pokud nevíte, jakou váhu použít, konzultujte to s trenérem nebo instruktorem. Nestačí jen používat jakoukoliv váhu. Je důležité dodržovat správnou techniku a formu cviku, aby se minimalizovalo riziko zranění a zlepšilo se efektivita posilovacího tréninku. Vyberte si 10 základních cviků a začněte s cvičením s váhou podle vašich schopností a potřeb.

Časté otázky FAQ

Základní cviky posilují celé tělo a pomáhají připravit tělo pro pokročilejší cviky. Tyto cviky jsou také základem pro růst svalové hmoty.
Doporučuje se cvičit základní cviky 2-3 krát týdně s minimem 48 hodin mezi tréninky. V té době si svaly zotaví a zregenerují.
Nejlepší je cvičit základní cviky v pořadí, které jsme uváděli v tomto článku. Můžete je také zařadit do svého vlastního tréninkového plánu.
Pro začátečníky doporučujeme na každý cvik 3-4 série po 8-12 opakováních. Můžete zvýšit počet série a snížit počet opakování, pokud chcete získat na síle.
Ano, základní cviky se cvičí s váhou. Pokud nemáte přístup k posilovně nebo činkám, můžete použít i vlastní váhu těla.
Výsledky závisí na vašem tělesném složení, tréninkovém plánu a stravě. S pravidelným cvičením a vyváženou stravou začnete vidět výsledky po několika týdnech.